Полезните свойства на целината

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Кулинарни съвети
Полезните свойства на целината
20267

Целината е двугодишен зеленчук, който принадлежи към семейство сенникоцветни, чиито членове са моркови, магданоз и копър. Освен стъблата на целината, нейните листа, корени и семена също се използва като подправка и храна, както и като природно лекарствено средство.

Целината расте на височина от 12 до 16 инча и е съставена от листа, разположени по стъбла и подредени в конусна форма. Стъблата на целината имат хрупкава текстура и деликатен, но леко солен вкус. Целината може да се намери в различни нюанси на зеленото, в Европа се отглежда и сорт, който е бял на цвят.

Целината е била култивирана от дивата целина. Нейният произход води началото си от средиземноморските региони на Северна Африка и Южна Европа, а също така и от области на изток от Хималаите.

Целината има дълга история на употреба, първоначално като лекарство, а по-късно и като храна. Древните гърци са използвали листата на целината за направата на лаврови венци за техните известни спортисти, докато древните римляни са ги използвали като подправка. Едва през Средновековието, употребата на целината се разширява извън медицината и във вид на подправка, но и като храна. В Европа тя става популярна към 18-ти век. Целината е въведена в САЩ в началото на 19-ти век.

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Още от "Кулинарни съвети"
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft