Проф.Кантарджиев: Резултатите ще видим след 10 дни, те ще бъдат решаващи!

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравни Новини
Проф.Кантарджиев: Резултатите ще видим след 10 дни, те ще бъдат решаващи!
3005
Източник: blitz.bg
Проф.Кантарджиев: Резултатите ще видим след 10 дни, те ще бъдат решаващи!

По повод изигралия се на 1 юли мач за финала на Купата на България , отново бе повдигнат въпросът за безопесността и риска от зараза с коронавирус . Ето как коментира събитието един от най-големите експерти в областта, проф.Тодор Кантарджиев :

"Резултатът от събития като вчерашния мач (визира се 1 юли, бел.р.) се вижда до 10 дни, важно е една седмица хората да намалят тесните си контакти с близките си" - това каза директорът на Центъра по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб проф.

Тодор Кантарджиев в интервю за предаването „Сутрешен блок“ по БНТ.

„Не бях на мача вчера, но министрите на здравеопазването и на младежта и спорта бяха. Радвам се, че политиците се вслушаха в съветите хората да са през ред и през стол на стадиона. При младите хора емоцията надделява. Това, което предупредих, е, че когато се крещи, вика и пее, заразяването е най-възможно, защото се създава аерозол, който е опасен. Трябва да живеем с мисълта за тази болест и да спазваме мерките. Разумно е семейства да се срещат, да се виждат, но на открито“, посочи Кантарджиев.

„Резултатът от такива събития като вчерашния мач се вижда до 10 дни след това. Опасно е за тези, които са били на мач, когато се върнат в къщите си. Те една седмица трябва да избягват много тесния контакт с възрастните си родители и близки. Три категории хора трябва да се пазят в обществото – възрастните хора над 60 години, които тежко карат заболяването, хората с хронични заболявания и най-рисковите – хора с онкологични, хематологични заболявания и хората с имунен дефицит. За другите трябва да се предпочита прозорците вкъщи да са отворени, да се срещат на открито и на закрито да носят маска“, посочи професорът.

На въпрос дали ще има мерки първенството по футбол да се доиграе при празни трибуни или началото на другото да е при такива, той посочи: „Ще обсъдим епидемиологичните данни от следващите 10 дни и те ще бъдат решаващи. Най-важно е след мача една седмица хората да намалят тесните си контакти с близките си хора".

По темата за затворените нощни заведения в Албена заради коронавируса професорът каза: „Винаги съм препоръчвал заведенията на закрито да бъдат ограничени“. „Нощни заведения с музика на открито не са проблем.

Мерките в началото на епидемията поради фактите: непознатия вирус, зимния сезон и сезон с преобладаващи вирусни заболявания, се взимаха на национално ниво. Сега от около месец и половина линията на Националния оперативен щаб е да се дава пълномощия на местните власти да се решават тези въпроси, защото местната власт и локалният щаб знаят най-добре на локално ниво каква е обстановката“, посочи той.

„Ако ще има пик на коронавируса, то той ще е есента, паралелно с другите зимни инфекции, към края на септември - октомври. Трябва да се научим да живеем с мисълта за коронавирусната инфекция и трябва да спазваме мерките. Мерките бяха навременни. Изследваме, не за да плашим хората, а за да се разбере кой отделя вируси и да търсим неговите контактни, защото мерките се взимат, когато знаеш кой е болният“, допълни Кантарджиев.

"Хората се тестват по препоръка на лекар, собствениците на предприятия също активно тестват, въпреки че е по-добре да се вземат своевременни мерки, вместо после да се харчат пари за тестване на работниците - тестовете не са евтини. Трябва да се мери температурата на служителите предварително, да се проверява дали имат гърлобол. Българинът обаче обича да прикрива.

70-80% нямат никакви симптоми, 10-15% са с много леки симптоми, но трябва да се правят прегледи, иначе има опасност човек да зарази свой възрастен роднина и да съжалява цял живот", каза проф. Кантарджиев. "У нас липсват част от щамовете на вируса, но имаме идентични на тези в Китай. Следващата седмица ще можем да кажем кои мутации са налични у нас. В момента работим на ниво клетъчен имунитет на тези, които са го преболедували, които са били в контакт с него и които са го изкарали без симптоми", допълни проф. Кантарджиев.

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft