Пърлени турски питки - юфка екмеги

вход през zajenata.bg
За Жената
Рецепти за готвене
Тестени изделия
Пърлени турски питки - юфка екмеги
Пърлени турски питки - юфка екмеги
admin
Добавена от: admin
16471
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

500 г брашно
150-200 мл топла вода
1 пълна ч.л. сол

От продуктите се замесва тесто, което трябва да е средно меко. Разделя се на топченца - колкото голям орех, които се оставят да си починат, най-малко 30 минути. Колкото по-дълго престоят, толкова по-добре. Всяко топче се разточва на набрашнен плот. Трябва да е много тънко, около 3 мм. Загрява се силно голям сух тиган (или сач) и всеки хляб се изпича за кратко от двете страни.
Готовите хлябове се оставят да изстинат и се съхраняват на сухо място. Трайност поне 5-6 седмици.
Преди консумация се намазват с длан с вода, завиват се и се оставят да престоят, докато омекнат и могат да се огъват, без да се натрошат. Може и да се наредят хляб - влажна кърпа - хляб - кърпа и т.н. 30 минути престой са достатъчни.
Сервират се напълнени със сирене, салата или пълнеж от кайма (турският еквивалент на тортия). Могат да се поднесат и към всяко ястие, вместо нормален хляб.
Омекналите хлябове могат да се изпържат в тиган с по 1 с.л. олио на хляб - тогава стават препържени, хрупкави и много вкусни, и вървят с конфитюр, мед или просто със сирене. 

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft