Рокфор - най-известното сирене в света

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Кулинарни съвети
Рокфор - най-известното сирене в света
2588

Във Франция наричат сиренето Рокфоркраля на всички сирена ”. Рокфор е най-популярното и харесвано синьо сирене не само сред франзуците, но и в цял свят. Любопитен факт е, че страни като Австралия и Нова Зеландия са въвели забрана срещу този ароматен млечен деликатес тъй като не съответства на техните стандарти. Въпреки това сиренето Рокфор продължава да се тачи, като краля на всички сирена.

Рокфор се произвежда само от непастьоризирано овче мляко и навярно има най-интересния технологичен процес на производство. Интересните пещери, които са дом на сиренето Рокфор се намират в подножието на Рокфор су Сузон (Roquefort-sur-Soulzon), разположено между Марсилия и Бордо, Южна Франция. Този район около Монпелие има вековна традиция в отглеждането на овце и логично тук се ражда интересната технология за производство на най-доброто миризливо сирена в света.

Тези пещери всъщност са цепнатини във варовиковата скала Камбалу, разполагащи с уникален микроклимат. В тях денонощно и ежегодно температурата е около +9º, а влажността е 95%. Освен това има течение, което пренася спорите на плесените от сиренето върху стените на пещерата и обратно.

Интересен факт е, че Рокфор е първото сирене в света , защитено с патент . През 1925 г. то е първото сирене, което получава АОС статус във Франция. Още от 1411 г. има декрет, който гласи, че само сирене, произведено по тази технология и узряло в този район, има правото да се нарича Рокфор.

Разбира се, макар и патента, Рокфор, подобно на много други сирена и шампанското например, е обект на безброй копирания, които искат да се конкурират с оригинала, но рядко успяват.

За да се предотвратят имитациите на Рокфор през 1961 е приет закон, който позволява направата на Рокфор и в други райони на Южна Франция. Рокфор се прави още в департамента Атлантически Пиренеи на Корсика, където климатът също е подходящ за зреенето на ароматния деликатес, но за да бъде титулувано като истински Рокфор, произходът му трябва да е от планинските пещери в района около едноименното селище.

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Вкусна кухня
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft