Сложете млякото, 1 и 1/2 чаша сметаната, двата вида захар, двата вида кафе, ванилията и щипка сол в средно голяма тенджера. Загрейте сместа, докато от нея започне да излиза пара, като бъркате постоянно. Извадете половин чаша от нея и постепенно я смесете с разбитите жълтъци при непрестанно бъркане. Когато жълтъците се усвоят напълно, внимателно се добавят към останата смес в тенджерата. Продължете да загрявате сместа, докато стане толкова гъста, че да полепва по гърба на дървена лъжица. След като сместа е готова, я свалете от котлона и я прецедете през фино сито. Добавете останалата една чаша сметана и оставете добре да се охлади, като за предпочитане е това да е вечер.
	Шоколадът се натрошава добре на дребни парченца (може да го направите в плик, използвайки чукчето за пържоли или дървена лъжица) и го добавете към сместа. Замразете сладоледа във фризера за няколко часа. 

                                
                            
                                
                                
                                
                                
                                                
                                                
                                                
                                                
                                                
                                                








