 
                
            1 кг лук
2-3 патладжана
3-4 полусварени картофа
на вкус - настъргано сирене или кашкавал
подправки: сол, черен пипер, мащерка или смес от любимите подправки
Дори и да не сте от постещите, тази рецепта със сигурност ще погъделичка приятно небцето ви.
Лесна и бърза е, и идва от готварските книги на нашите майки и баби.
Нарежете на ситно лука и го запържете хубаво. Част от лука, колкото да покрие дъното на тавата, в която ще печете, сложете настрана, а останалата част доcпржете до зачервяване. 
Поставете част от лука в тавата и го разпределете по дъното. 
Над него сложете кръгчета нарязан патладжан и подправете на вкус. 
Отново покрийте патладжана с пържен лук, а над него подредете кръгове от полусварените картофи (може и да ги настържете). 
Покрийте и тях с пържен лук.
Отгоре настържете кашкавал или сирене.
Редувайте продуктите така, докато продуктите свършат. Завършете с пържения лук, заделен предварително настрана. 
Поставете мусаката във фурната на 200 градуса за 30-40 минути. Щом я извадите от фурната, поръсете с още малко кашкавал и поднесете топла.


 
                                
                             
                                 
                                 
                                 
                                
 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                








