Откъде идва суроватката?
Суроватката е един от онези продукти, чиито ползи дълго време бяха подценявани у нас. Тя се е възприемала като отпадъчен продукт от производството на млечни продукти.
В Древна Гърция суроватката се е смятала за отличен начин за повишаване на енергията и елиминиране на излишните течности. А в европейските спа центрове през 18-ти век тя е била активно използвана за прочистване на тялото и възстановяване на силите. На пациентите дори е било препоръчвано да пият по няколко литра от тази напитка дневно.
Суроватката се образува по време на процеса на подсирване на млякото. След като гъстата извара се пресова, остава бистра, леко кисела и сладка течност. Повече от 90% от състава ѝ е просто вода, което понякога създава впечатлението, че няма смисъл да се пие.
Всъщност, суроватката е истински източник на хранителни вещества. Тя съдържа пълноценни протеини, есенциални аминокиселини, естествена лактоза и живи бактерии. Съдържа още биотин, холин, витамини A, C, E, H и почти всички витамини от група В. Суроватката е богата и на минерали: всяка глътка съдържа калий, калций, фосфор, магнезий, йод и цинк. Енергийната ѝ стойност обаче е минимална – приблизително 18 kcal на 100 g.
Какви са ползите от суроватката?
Тази напитка е чудесно освежаваща, възстановява витамините и ободрява. Тя има благоприятен ефект върху кръвоносните съдове, подобрява кръвообращението, спомага за нормализиране на кръвното налягане и има положителен ефект върху храносмилателната система, като има лек слабителен ефект.
Суроватката често се препоръчва при хроничен панкреатит и за хора с диабет - разбира се, след консултация с лекар. Тя намалява възпалението в стомашно-чревния тракт и насърчава по-комфортното храносмилане.
Учените наскоро откриха, че суроватката значително увеличава производството на глутатион, жизненоважен антиоксидант, който предпазва клетките от разрушаване, влияе върху процеса на стареене и дори има изразени антиканцерогенни свойства.
Освен това, благодарение на живите си полезни бактерии, серумът поддържа имунната система и спомага за по-бързото възстановяване от настинки и сезонни инфекции. Особено ценен е по време и след прием на антибиотици.
Суроватката е полезна и за тези, които се опитват да отслабнат. Тя намалява глада, подобрява метаболизма и насърчава производството на серотонин, хормонът на доброто настроение. Това улеснява спазването на диета. Напитката има благоприятен ефект и върху кожата и косата, като увеличава тяхната плътност и еластичност.
На кого е противопоказано да консумира суроватка?
Както всеки млечен продукт, суроватката може да бъде вредна за хора с алергии или непоносимост към млечни протеини. Тя трябва да се избягва и от хора с бъбречни проблеми, тъй като напитката може да предизвика обостряне на бъбречните камъни.
Суроватката не се препоръчва за хора с диария или възпалителни заболявания на червата.
В противен случай напитката е напълно безопасна, когато се консумира умерено. Възрастните трябва да консумират приблизително 600 г на ден, докато децата не трябва да консумират повече от 300 г. Важно е обаче суроватката да се съхранява в хладилник – тя се разваля бързо, ако не се съхранява на хладно.
Какви видове серуми има?
Видовете суроватка се различават главно по метода на производство:
Сиренето се образува по време на процеса на производство на сирене.
Изварата остава от производството на извара или сирене фета.
Казеиновото мляко е продукт, образуван по време на екстракцията на казеина, който впоследствие се използва в спорта и бебешкото хранене.
Суроватката може да бъде индустриална или домашно приготвена. Домашната суроватка се произвежда чрез самостоятелно приготвяне на сирене или извара. Ако млякото е с добро качество и чистотата му е запазена, тази суроватка не е по-лоша от купената от магазина.
Отделен вид е суроватъчният прах . Това е прах, получен чрез изсушаване на пресния продукт. Лесен е за съхранение и употреба: може да се разрежда с вода, да се добавя към спортни шейкове и да се използва за приготвяне на хляб с квас.
Какво може да се направи от суроватка?
Суроватката е идеална за смутита, протеинови шейкове и млечни шейкове. Леката ѝ киселинност перфектно подчертава вкусовете на горски плодове, плодове и зеленчуци, като същевременно прави напитката по-богата и по-здравословна.
Суроватката е отлична за приготвяне на палачинки и кюфтенца – както обикновени, така и с мая. Може да се използва в тесто за вареники, пирожки, кифлички, бисквитки, хляб и пелмени. Суроватката е отлична и за печени изделия.
Тези, които обичат кулинарните експерименти, могат да опитат да направят норвежко сирене бруност . За приготвянето му суроватката се смесва със сметана в съотношение приблизително 3:1 и се оставя да къкри на котлона за около два часа. След това гъстата смес се излива във формички, охлажда се и се прибира в хладилник.
Готовият продукт има карамелен вкус и е идеален за сандвичи или плата със сирена. Особено уникален е, когато се комбинира с тръпчиви сладка от горски плодове, като червена боровинка или червена боровинка.
Как да използваме серум в козметиката?
Серумът не е полезен само като хранителен продукт. Лесно е и да се приготвя домашна козметика. Той перфектно хидратира и омекотява кожата, облекчава раздразненията, елиминира сухотата и подобрява тена на кожата.
Може да се използва чист като лосион или замразен за приготвяне на козметичен лед. По-сложен вариант е маска. За това серумът се смесва с овесено, грахово или нахутово брашно, нанася се на дебел слой за 15 минути и след това се изплаква.
Серумът е безценен и за косата: той укрепва косата, подобрява структурата ѝ и стимулира растежа. В комбинация с охладена запарка от лайка или корен от репей, той създава естествено изплакване, което при редовна употреба оставя косата блестяща и гладка.














