Това са болестите, освен COVID-19, при които обикновено губим обонянието си:

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравни Новини
Това са болестите, освен COVID-19, при които обикновено губим обонянието си:
1852
Източник: zdrave.to
Това са болестите, освен COVID-19, при които обикновено губим обонянието си:

Загубата на обоняние е един от осезаемите симптоми на новия коронавирус. За неприятната последица от новото заболяване рапортуваха както лекари, така и пострадали - сред тях и лично принц Чарлз, който изкара заболяването сравнително леко.

Но ако случайно сте изгубили обонянието си, не бързайте да се притеснявате излишно - оказва се, че има куп други причини за загуба на обонянието .

Според специалистите това може да се случи и при други заболявания , като например захарен диабет, при синузит, а също и заради тютюнопушене.

обоняние

Според наскорошно изследване на американски учени, след оздравяване от коронавирусната инфекция, повечето пациенти възвръщат способността си за обоняние, обаче някои могат да го загубят завинаги. 

С такъв симптом се сблъскват и страдащите от грип или синузит, твърдят специалистите. “Ако аносмията (загубата на обоняние) се съчетава със силна хрема, с треска, с болки в гърлото и запушен нос, най-вероятно става дума за грип, остра респираторна вирусна инфекция или риновирус. Загубата на обоняние може да възникне при хроничен синузит в период на обостряне.

грип и обоняние

Обонянието може да изчезне заради полипи в носа, както и травми на костите и тъканите в носа”, обясняват специалистите. Освен това възможността да усещате ароматите може да изчезне заради попадане в организма на отровни пари от битовата химия  или от тютюнопушене. 

“Понижаването на обонянието или неговата загуба може да е свързано с пушенето и възрастовите изменения в организма. Но има и по-опасни причини за аносмия. Понякога този симптом може да възникне при захарен диабет; при някои невродегенеративни заболявания и тумори на главния мозък или носните кухини”, поясняват специалистите.

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft