Утре се правят гадания какъв късмет ще имате за следващата година, а 15 имена празнуват имен ден

вход през zajenata.bg
За Жената
Събития
Утре се правят гадания какъв късмет ще имате за следващата година, а 15 имена празнуват имен ден
66053
Утре се правят гадания какъв късмет ще имате за следващата година, а 15 имена празнуват имен ден

На този ден имен ден празнуват Петка, Петко, Петкан, Петрана, Петрина, Петра, Петричка, Петрия, Петкана, Параскева, Параскев, Парашкева, Парашкев, Пенка и Пенко

 През 1238 г. цар Иван Асен Втори пренася мощите на Света Петка в Търново (днешно Велико Търново), където се пазят до превземането на града от турците.

След дълги странствания през 1641 г. мощите на светицата са положени в катедралата в румънския град Яш, където са и досега.

Според народните поверия ако на Петковден грее слънце, листата на дърветата не са окапали, а овцете се скупчват на едно място - зимата ще е тежка и снежна.

Празникът се смята за повратен и смята, че какъвто човек първи влезе в къщата, такъв ще е късметът през цялата година. Според поверието ако на този ден грее слънце, овцете се скупчват на едно място и листата на дърветата все още не са окапали, можем да очакваме, че зимата ще бъде тежка и с много сняг. Това е Петковден.

Дните между Петковден до Димитровден и се наричат Мръсните Погани дни, както и "вълче или вампирско погано".

Тези 12 дни се смятат са сакрална граница между старата и новата година.

През тези дни по човешките земи бродят отвъдни същества, а светът е опасен и хаотичен. На този ден на трапезата се сервира курбан чорба, сарми, овче месо, яхния с праз.

Според традициите до 26-ти октомври (Димитровден) не се работи с вълна и не се шие. Вярва се, че ако човек облече дреха, която е шита между тези два големи празника, ще се разболее.

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft