Винаги ги правя в двойно количество, защото колкото и да приготвя, никога не ни стигат! Това е безценна рецепта за домашни бухтички ! Правя ги в два варианта, като и двете рецепти можете да прочетете по-долу. Пухкавите бухтички с кисело мляко са чудесни за закуска или храна, която да вземете на работа.
Пухкави бухти с кисело мляко
Продукти:
300 мл кисело мляко
600 г брашно
1/2 супена лъжица сода бикарбонат
1/2 супена лъжица сол
1 пакетче бакпулвер
Приготвяне:
В по-дълбока купа сложете брашно, след което добавете кисело мляко, сода бикарбонат, сол и бакпулвер. Замесете меко и гладко тесто. Разточете тестото на по-голяма кора с дебелина 1 см.
Разточената кора се нарязва на ленти, а след това напречно, странично, за да се оформят ромбове. Или ги нарежете във форма по ваш избор (със сигурност са много вкусни, независимо от формата).
Получените бухти се пържат в умерено загрято олио, а след това се редят върху кухненска хартия, за да се отцеди излишната мазнина от тях. Поднасят се със сирене и чаша кисело мляко или айран.
Ако искате да похапнете наистина царски, то непременно опитайте и втората рецепта - за бухтички с шунка и кашкавал :
Бухтички с шунка и кашкавал
Продукти:
1 яйце
200 мл кисело мляко
400 г брашно
1 бакпулвер
1 чаена лъжичка сол
130 г сирене
130 г кашкавал
130 г шунка
1 чаена лъжичка риган
3 супени лъжици кетчуп
Приготвяне:
Настържете шунката, сиренето и кашкавала на ситно. От всички съставки се замесва хомогенно тесто, което разстиламе на кора върху набрашнена работна повърхност, с дебелина около 0,5 см. Кората се нарязва на кубчета.
Веднага се запържват в загрято олио за няколко минути от двете страни до хубаво зачервяване, след което се нареждат върху хартиена салфетка, за да попие излишната мазнина.
Сервирайте топли, но са вкусни и охладени, с чаша кисело мляко, айран или напитка по избор.