Хормоните, които контролират нашето тегло, което затруднява отслабването! Ето как да ги балансирате

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
По-здрави
Хормоните, които контролират нашето тегло, което затруднява отслабването! Ето как да ги балансирате
1618
Хормоните, които контролират нашето тегло, което затруднява отслабването! Ето как да ги балансирате

Много хора смятат, че отслабването е просто въпрос на намаляване на количеството храна, което ядете и увеличаване на вашата физическа активност. Но не всичко е под наш контрол, както е в случая с хормоните ...

Те играят много важна роля в регулирането на нашето тегло. По-долу са основните хормони, които могат да ни попречат да отслабнем.

Хората, чиито нива на кортизол, щитовидна жлеза, инсулин, естроген и тестостерон са в перфектен баланс, рядко са хора, които трябва да отслабнат.

Инсулинова резистентност:
Инсулинът е анаболен хормон за изграждане на мускули, произвеждан от панкреаса. Той е отговорен за контрола на нивата на захар, особено на въглехидратите. Ето защо е препоръчително да се консумират малко въглехидрати, тъй като излишъкът им се превръща в мазнини.

Ако клетките станат нечувствителни към инсулина, те депонират мазнини на много точно място: корема ни.

Глюкагон

Това е хормон, противоположен на инсулина и повишава нивата на кръвната захар. Инсулинът съхранява излишните въглехидрати, превръщайки ги в мазнини.

А глюкагонът разгражда мастните натрупвания и ги кара да "изгарят" по-бързо. Когато има недостиг в производството на глюкагон, тялото изгаря мазнините, но много по-бавно. Ако искате да активирате този хормон, тогава си струва да поддържате правилния прием на въглехидрати. Това върви ръка за ръка с лечението на инсулинова резистентност.

Лептин
Това е хормон, който предупреждава мозъка, когато сме сити и трябва да спрем да ядем. Той се генерира от мастните клетки на тялото ни, колкото повече мазнини имаме, толкова повече лептин се произвежда, но това не е добре, ако има излишни мазнини.

Ако има излишък от хормона лептин, тогава мозъкът става „глух“ за своите признаци, което ни принуждава да ядем повече от необходимото. Един от начините за регулиране на нивата на лептин е чрез нискокалорична диета. В продължение на един ден, веднъж на всеки 10-15 дни, правете така наречения „ден на преяждане“, увеличавайки консумацията на калории. Но това трябва да се прави с повишено внимание, в противен случай можем да предизвикаме много висок растеж на този хормон с вече споменатите негативни последици.

Кортизол

Кортизолът е жлеза, която влияе негативно на мускулите в ситуации на стрес или претрениране. За да контролирате този хормон, трябва да спите поне 8 часа през нощта. Високите нива на кортизол са основната причина за увеличаване на мазнините в корема. В допълнение към опустошителните ефекти върху здравето. Много високите нива на кортизол причиняват и други хормонални дисбаланси, тъй като при жените кортизолът засяга щитовидната жлеза и естрогена.

В този случай едно от най-често срещаните лечения за високи нива на кортизол е да се намалят нивата на стрес, на които сме изложени. Освен че регулира продължителността на съня и увеличава серотонина, невротрансмитер, който стимулира доброто настроение.


Бавният метаболизъм на щитовидната жлеза е друг враг на загубата на тегло. Както стресът, така и високите нива на кортизол могат да забавят работата на щитовидната жлеза. В резултат това намаляване на хормона на щитовидната жлеза може да причини дефицит на витамин D, както и непоносимост към глутен. Симптомите на ниска функция на щитовидната жлеза включват наддаване на тегло, умора, объркване и депресия.

Ниски нива на естроген Ниските нива на естроген
стимулират апетита. Изследванията са установили, че естрадиолът използва същите биохимични пътища в тялото като лептина, хормон, секретиран от мазнини, който, когато се активира, активира глада, което ни кара да ядем повече от обикновено.

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft