Шефът на "Пирогов" с извънредни новини за състоянието на премиера:

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравни Новини
Шефът на "Пирогов" с извънредни новини за състоянието на премиера:
6398
Източник: blitz.bg
Шефът на "Пирогов" с извънредни новини за състоянието на премиера:

След като стана ясно, че вчера премиерът Бойко Борисов е дал положителен резултат при тестване за коронавирус , днес лично директорът на болница "Пирогов" даде извънредна информация за състоянието му. Припомняме, че първият тест на министър-председателя бе отрицателен, но въпреки това той доброволно се самоизолира в очакване на решението на РЗИ, след което от здравната инспекция му позволиха да прекъсне карантината си и да се върне на работа.

Буквално часове след това се появи информацията за положителния тест на Борисов, а, както се оказа, и за първите симптоми.

В момента премиерът е в стабилно състояние и се лекува в домашна обстановка. Под постоянен контрол е. Колегите от ВМА ще го лекуват. Това заяви в ефира на Нова телевизия директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов .  "Виждаме, че въпреки че беше свалена карантината 5 дни след събитие, той вече е проявил симптоми. Карантината трябва да е между 7-10 дни", каза той. "Трябва да сме по-безкомпромисни и да се спазват сроковете за карантина. Отрицателен тест наистина не е основание за никого да бъде освободен от карантина. 10 дни трябва да е карантината на всеки, който е контактен на първа линия", каза Балтов. 

професор Балтов

Според него Румен Радев задължително трябва да влезе в 10-дневна карантина заради общуването му с президента на Полша Анджей Дуда.  "Борисов има първите симптоми - общо неразположение, мускулна слабост, покачване на температурата", каза Балтов и обясни как принципно протича по-натам заразата: "Следващите симптоми са болки в гърлото, хрема и загуба на обоняние и вкус. По-натам започва лека и суха кашлица. Тогава трябва да се направи снимка на белия дроб и скенер. Тогава започва антибиотично лечение и такова с ремдесивир", заяви той.  "Ако клиничната картина на Борисов се развие по лош сценарии, той е много рисков", призна Балтов.

По думите му самоизолацията му трябва да бъде нещо изключително важно.  Балтов призна, че лекари с по-лека симптоматика от първа линия продължават да работят, защото няма кой друг да работи.   Шефът на "Пирогов" коментира и случая на издъхналия пред прага на дома си мъж в Плевен, който е бил върнат от лечебно заведение, въпреки тежкото си състояние, защото нямал наличен ПСР тест:  "Човек, който е с дихателна недостатъчност задължително трябва да бъде приет в болница, а къде ще бъде разположен, докато му излезе ПСР теста, е работа на управата на болницата. Човек с дихателна недостатъчност не може да бъде връщан", каза той.

"Забранил съм приемът за планови операции от 23-и. На плановите пациенти им се прави ПСР тест до 24 часа. В последните две седмици наблюдаваме дифурзно разпространение на К-19. Много от тях влизат в латентен период. ПСР тестът не ги хваща, оперираме ги и после те проявяват симптоми и болницата става клъстер", каза той. "Преди 10 дни едно отделение вече "изгърмя така". От вчера имаме проблем в травматологията. Днес детайлно ще видим как да разпределим пациентите и кой от персоналът е болен. Това дифузно разпространение, което влиза в болницата, заразява хората, които лекуват", каза Балтов. 

По думите му около 60 човека от персонала на "Пирогов" в момента са активно болни. "Имаме и излекувани - около 150 души", каза той и добави, че от днес се разширява броя на реанимационните легла.  Той заяви, че дневно по 47 медицински лица се заразяват от ковид, което е висока цифра.  По думите му в момента "Пирогов" в момента разполага със 75 легла за средно тежки случаи и 22 легла в реанимация. "Ще увеличим с още 30 легла местата за средно тежки случаи и с 15 в реанимация", каза той.

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft