Шеф от НСО водил група за поръчкови убийства

вход през zajenata.bg
За Жената
Шеф от НСО водил група за поръчкови убийства
178
Шеф от НСО водил група за поръчкови убийства

Той е член на масонска ложа и с контакти на високо ниво в държавата - политици, магистрати и бизнесмени, обявиха от прокуратурата

Подполковник от НСО ръководил група за поръчкови убийства. Държавният гард е член на масонска ложа и с контакти на високо ниво в държавата - политици, магистрати и бизнесмени.

Това съобщи на брифинг говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

"Установена е организирана престъпна група за разпространение на наркотици, силови действия, изнудвания, принуди, както и поръчкови убийства. Групата е действала от януари 2019 г. до май 2020 г. За ръководене и участие в групата са привлечени три лица. Те са задържани за 72 часа. Предстои да бъде внесено искане в съда за вземане на постоянна мярка за неотклонение „Задържане под стража". Ръководител на групата е действащ дългогодишен служител на НСО", обясни Сийка Милева.

Според прокуратурата именно тази група е поела поръчката за убийството на бизнесдамата Станка Марангозова. Тя бе застреляна в началото на октомври миналата година. Тялото ѝ бе открито с три куршума в главата, а до него имаше поставена бяла роза.

Предвид работата му служителят на НСО, който е с чин подполковник, е притежавал специални умения, свързани с взривни устройства и взривни вещества, обясни още Милева. Служебните му задължения били свързани с охрана на масови мероприятия и охрана на лица.

От мобилния му телефон е установена активна комуникация с действащи магистрати, адвокати, бивши министри, държавни служители на високи позиции, вероятно членуващи в една и съща масонска ложа, обясни Милева. С тях са обменяни доклади, документи, лични документи на български и чужди граждани, включително постановления на Софийската районна прокуратура и досъдебни производства.

Военна-окръжна прокуратура ще преценява дали да отдели материали за друго досъдебно производство, в което съдии и магистрати – членове на ложата, да бъдат обвинени в търговия с влияние или уреждане на дела.  

При претърсване на автомобила на служителя на НСО е намерено и иззето средство за проследяване и подслушване. В телефона си е имал и проучвателни доклади за различни лица,  съдържащи имена на техни роднини, ползвани от тях мобилни телефони, навици и маршрути на предвижване.

„Служителят на НСО е играел логистична роля в групата. Разпределял е задачите към останалите членове и набавял наркотични вещества с цел разпространение. Именно той е лицето, приело поръчката за убийството от поръчителя. Той е провел срещите със съучастниците си и ги запознал с детайлите по него“, каза говорителят на главния прокурор.

Поръчител на убийството на Марангозова е лице, което е имало неуредени финансови взаимоотношения с жертвата, обясни още Милева. За мократа поръчка са платени 50 000 лева. Според събраните доказателства, част от обещаната сума е разпределена между физическия извършител и помагача. В момента поръчителят се издирва с червена бюлетина на Интерпол.

„Поръчителят е предал бележка с имената на жертвата, регистрационния номер на ползвания от нея автомобил, както и марката и цвета”, обясни Милева. На автомобила й бил монтиран GPS tracker и е следена в реално време. От интернет е закупен мотоциклет, чиято визия и цвят са променени. „В деня на убийството жертвата е проследена. За да прикрие пистолета със заглушителя, извършителят носел и букет от изкуствени бели рози”, обясни Милева. След като я убива, извършителят отива до водоем край Чепинци. Именно там е намерен мотоциклетът.

Трима са привлечени като обвиняеми за убийството на Станка Марангозова. Между тях е и поръчителят, който е привлечен задочно и е обявен за международно издирване с европейска заповед за арест и червена бюлетина на Интерпол.

При претърсванията в домовете на тримата обвинени са намерени наркотици и боеприпаси.

Материалите от досъдебното производство са изпратени на Военно-окръжна прокуратура София, обясни административният й ръководител Петър Димов.

Относно физическия извършител, през 2017 г. той е обвинен в отвличане и изнасилване. Делото в момента е в съдебна фаза.

„Запознаването на извършителя и останалите участници в групата е станало в затвора. След излизането от затвора, поемат поръчката за това убийство”, обясни директорът на СДВР ст. комисар Георги Хаджиев.

„Бяха извършени изключително големи по обем мероприятия. Беше голям кръгът от лицата, които са потърпевши от нейните действия”, заяви шефът на Националната полиция в МВР Христо Терзийски. „Тя се е представяла за финансов брокер, човек с вътрешна информация за продажба на различни акции. Така привличала клиенти. Срещу нея имало множество граждански дела от хора, изгубили пари. Самата тя се е оплаквала, че я изнудват“, поясни Терзийски.

„С поръчителя на това деяние сумите са изключително сериозни ”, обясни още началникът на Националната полиция.

От извършени претърсвания и изземвания в обитаваните от обвиняемите жилища са намерени и иззети наркотични вещества и множество боеприпаси за различни видове огнестрелни оръжия.

От НСО излязоха с изявление. В него се казва, че оказват пълно съдействие на разследващите от Военно-окръжната прокуратура в София.

„Ръководството на НСО очаква на Службата да бъде предоставена информация по случая с оглед на предприемане на всички законосъобразни действия спрямо служителя. НСО категорично заявява, че при установена вина следва да бъде понесена цялата строгост на закона”, се казва още в изявлението на Службата.

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft