Консервиране на лозови листа за сарми

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Кулинарни съвети
Консервиране на лозови листа с осоляване
171626

Консервиране на лозови листа с осоляване

Осоляването се смята за най-древния метод за консервиране на месо, корени, подправки и зеленчуци. Използването на обикновена готварска сол е екологично и безвредно за организма, за разлика от съвременните консерванти, които не винаги оказват благоприятно влияние на здравето ни.
Има няколко разпространени начина у нас. 

Листенцата се измиват внимателно със студена вода, изцеждат се и се подсушават с мека кърпа. Събираме ги на купчинки, обикновено до 10 – 15, а после посипваме обилно с готварска сол, завиваме на руло и поставяме в чист буркан. Притискаме с пръсти, посипваме ги отново със сол и слагаме следващото руло с листа. Може да ги подредите изправени или едно върху друго.
Затваряме с капачка. Когато ще използваме листата за готвене, изваждаме внимателно количеството, което ще ни е необходимо, развиваме рулата и оставяме листата да се накиснат във вода няколко часа. Може да смените водата един-два пъти. Целта е солта да излезе и да не се пресоли ястието.

Друг метод на осоляване е, след като напълним буркана с навитите листа, да добавим сол и да залеем с вода, като течността трябва да покрива листата поне два сантиметра. Съотношението е 4 - 5 супени лъжици сол на литър вода.

1 2 3
4
5
Още от "Кулинарни съвети"
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft