МОН: Кога трябва да се върнат децата в училище

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравни Новини
МОН: Кога трябва да се върнат децата в училище
3447
Източник: news.bg
МОН: Кога трябва да се върнат децата в училище

30 процента от учениците в страната се намират в дистанционна форма на обучение, като в някои общини те са на ротационен принцип. Съгласно последната заповед на Министър Денков, всяка община има право да реши кога учениците да се върнат в класните стаи, както и със заповед на Министерството. Следи се информацията ежедневно от МОН и МЗ и се знаят точните данни във всяко училище. Това коментира пред bTV зам.-министърът на образованието Мария Гайдарова.

Тя добави, че 2.4% са карантинираните учители в национален план.

Относно това кога се връщат децата от 1 до 4 клас в училище, тя каза, че "първо трябва да се осигури безопасна среда в училище, за да не се стигне до по-висок процент на заболяваемост".

Два вида тестване на учениците за коронавирус се обсъждат в момента, както и зелен сертификат за учителите или тест за неваксинираните.

Очаква се да приключи обществената поръчка в МЗ, за да се знае дали ще са тези тестовете със събиране на слюнка, но още не се знаят специфичните характеристики, поясни зам.-министърът.

Не е разумният срок да се връщат децата от следващата седмица в училище, каза обаче Гайдарова. Трябва да приключи обществената поръчка в МЗ и в момента, в който се изработи логистиката, ще е ясно, все още не може да се каже дата и срок, уточни тя.

Относно организацията как ще се вземат тестовете, зам.-министърът на МОН поясни, че има няколко варианта, зависи какъв ще е изборът на тестове, дали ще е лесен за самите деца, дали ще е в домашни условия, дали ще се правят в класната стая, това са обсъжданите възможни сценарии.

Относно децата със специални образователни потребности - важно е да се случи тестването вкъщи, добави Гайдарова. Тя посочи още, че тестовете ще са анонимни, никъде не се пише име, а като вид отпадък се изхвърлят по специален начин.

Не е нужно родителите да чакат пред училище - тестът може да е 10-15 мин. Само в случай на позитивна реакция, класният ръководител се свързва с родителя, в този случай е редно обаче да се направи втори тест при лабораторни условия. В такъв случай ще се карантинира и целият клас на заразен ученик с коронавирус, обясни Мария Гайдарова.

Относно това кога ще влизат в сила зелените сертификати за учителите, тя каза, че те трябва да са или със сертификат, или тест. За детските градини Гайдарова поясни, че за тях има насоки и не се говори да бъдат затваряни на този етап, но ако се издаде заповед на МЗ, те са длъжни да се съобразят.

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft