Миналата година, когато купих голямо количество сметана за разбиване на промоция малко преди празниците, сестра ми ме посъветва да си направя домашно маскарпоне с нея.
Бях много изненадана, че изобщо е възможно, но сестра ми ме увери, че е тествала тази рецепта.
Всеки може да приготви наистина вкусно маскарпоне само с 2 съставки.
Отлично като пълнеж за коледни десерти, но също така и като основа за солени пълнежи и като крем.
Ще издържи 5 дни в хладилник.
Как да си направим домашно маскарпоне?
Нуждаем се от:
- 500 мл сметана за разбиване (около 33%)
- 2 супени лъжици лимонов сок
Процедура:
Приготвянето е наистина лесно и ще ви отнеме само 10 минути .
Поставете цедка над купа.
Покрийте цедката с кърпа или тензух.
Изсипете сметаната в тенджера.
Започваме да я загряваме на слаб огън.

Снимка: pixabay
Загрейте, като разбърквате от време на време, докато започнат да се образуват мехурчета по стените и от повърхността започне да излиза фина пара .
Ако имате кухненски термометър у дома, говорим за 80°C.
След това намаляваме пламъка до минимум.
Добавете лимоновия сок и продължете да загрявате (не кипвайте!!!), като бъркате непрекъснато, за около 10 минути, докато кремът се сгъсти леко.
Изсипете съдържанието на тенджерата в цедката.
Снимка: pixabay
Оставете да се охлади до стайна температура и охладете в хладилник за една нощ (поне 12 часа).
На следващия ден изсипете маскарпонето от тензуха в купа (кутия).

Няма разлика с това от магазина!
Може да се съхранява в хладилник до 5 дни в херметически затворен контейнер.

Снимка: pixabay
Не изливам суроватката, използвам я като съставка в тестото, когато меся домашни печива.

Снимка: pixabay
Отлична е и в тесто за палачинки, но също и в класически квасен хляб.

Снимка: pixabay














