Ако японският начин на живот ви вдъхновява със сигурност, ето 7 японски напитки за жизненост и красота - те хидратират и трансформират тялото и ума.
Изглежда, че Япония и Корея напоследък напълно са поели контрола над социалните медии. Независимо дали става въпрос за влогове за пътувания в Токио или корейски тенденции в красотата, които ви карат да вярвате, че и вие можете да имате порцеланова кожа, ако следвате 12-стъпков режим за грижа за кожата.
Колкото повече преглеждате, толкова повече се убеждавате, че тези страни са разгадали кода на естетическия начин на живот, здравословното хранене и добрия външен вид .
Японците са доста умели в това да направят грижата за себе си приятна. Ето 7 напитки, които са популярни в Япония, и защо може да са полезни за вашето тяло.
1. Мугича (Мугица)
Ако лятото в Япония имаше специална напитка, това определено би било мугичи. Това е печен ечемичен чай, сервиран студен. Семействата в Япония държат големи кани с чай в хладилника, готови за всеки, който се върне от жегата. Не съдържа кофеин и е пълен с антиоксиданти. Освен това е изключително полезен като помощно средство за храносмилането.
Снимка: Shutterstock
2. Амазаке
Амазаке се прави от ферментирал ориз. Това е традиционна, сладка и кремообразна напитка, която често се пие като здравословен тоник в Япония. Естествената ѝ сладост идва от процеса на ферментация, така че няма странен вкус като повечето здравословни напитки. Богата е на витамини като B1, B2 и диетични фибри. Успокоява, засища и е чудесна за червата и кожата.
Снимка: Shutterstock
3. Соба-ча (Соба-Ча)
Соба-ча е известен още като чай от елда и както може би вече се досещате, има ядков вкус. Не съдържа глутен, кофеин и има множество ползи за здравето. Подобрява кръвообращението и е пълен с антиоксиданти.
Снимка: Shutterstock
4. Курозу
Курозу или японският черен оцет има леко специфичен вкус, но щом го опитате, ще останете във възторг. Това е по същество ферментирал черен оцет, приготвен от кафяв ориз. Обикновено се разрежда с вода преди пиене. Може да ускори метаболизма и да помогне за отслабване.
Снимка: Shutterstock
5. Сок от шишо
Сокът Шишо се прави от червените листа на перила (Perilla frutescens) или черна коприва , което му придава красив розовочервен оттенък, който изглежда почти прекалено красив за пиене. Вкусът е освежаващ, но леко пикантен, с ароматна нотка, която ви дава усещане за прочистване на главата. Твърди се, че Шишо има противовъзпалителни и алергенни свойства, което го прави отлично лятно освежаване.
6. Юзу чай
Чаят от юзу е слънце в буркан - буквално. Прави се от кора от цитрусови плодове юзу, консервирана в мед или захар , след което се смесва с гореща вода, за да се получи сладко-кисела, ароматна напитка, която събужда всички сетива. Цитрусовите нотки правят напитката освежаваща, а тя е богата на витамин C, което я прави перфектната успокояваща глътка.
7. Аоджиро
Аоджиру традиционно се приготвя от къдраво зеле или млада ечемичена трева . Това е наситенозелен сок с тревист вкус, който е изцяло посветен на доброто състояние на тялото. Произвежда се от къдраво зеле, така че не очаквайте никакъв вкус от него. Пълен е с хлорофил, витамини и минерали. Има билков вкус - като есенция от градина, кондензирана в чаша. Но в Япония е ценен заради способността си да подпомага храносмилането, детоксикацията и общата жизненост .
Разгледайте тези японски напитки и ги опитайте.