8 домашни теста за проверка на здравето - откриват дефицит на йод, селен, метаболитни нарушения, риск от инсулт:

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
По-здрави
8 домашни теста за проверка на здравето - откриват дефицит на йод, селен, метаболитни нарушения, риск от инсулт:
18491
8 домашни теста за проверка на здравето - откриват дефицит на йод, селен, метаболитни нарушения, риск от инсулт:

Можете да получите информация за здравословното състояние на тялото си, без да напускате дома си: няколко прости теста - и ще ви стане ясно дали е време да си уговорите среща с лекар или здравето ви все още е в ред. Представяме ви 8 прости домашни теста за самодиагностика :

ТЕСТ ЗА ДЕФИЦИТ НА СЕЛЕН

тест дефицит на селен

Недостигът на селен може да се определи у дома с помощта на кислородна вода. Обектът на "теста за пероксид"  е чистата и суха кожа на пръстите. Измийте ръцете си и след 10 минути извършете теста: върху нокътните възглавнички на три пръста откъм страната на дланта едновременно нанесете разтвор на водороден прекис (в идеалния случай е необходим 7,5% пероксид, но 3% също ще свърши работа).

При физиологично оптимално снабдяване със селен кожата на пръстите няма да побелее; ако сте по-близо до долната граница на нормата, ще се появят едноточкови избелели зони; при недостиг на селен областите на избелване на кожата ще заемат по-голямата част от третираната повърхност.

ТЕСТ ЗА ЙОДЕН ДЕФИЦИТ

тест йоден дефицит

Дефицитът на йод е  едно от най-опасните състояния за организма. За да се определи насищането с йод на тялото, е необходим 5% разтвор на йод.

Начертайте квадрат със страни 3 х 3 см с разтвора с помощта на памучен тампон, като го запълните отвътре.

Най-добре е да го направите на вътрешната страна на китката или по корема, вътрешната страна на бедрото или вътрешната страна на предмишницата. Оставете да изсъхне. Ако за по-малко от 24 часа квадратът изчезне, имате йоден дефицит (при дефицит йодът се абсорбира в кожата доста бързо).

ТЕСТ ЗА СТОМАШНА КИСЕЛИНА

сок червено цвекло

Изпийте 50-100 мл сок от сурово цвекло малко преди хранене. Цвеклото съдържа бетацианини и когато рН на стомашната киселина е адекватно, съединенията се разрушават. Ако няма достатъчно киселина, това не се случва - в подобен случай урината и изпражненията добиват червен отенък.

Ако нивото на стомашната киселина е недостатъчно, прибавете към диетата си бетаин-пепсинови добавки или "поливайте" добре белтъчните продукти с лимонов сок. След известно време нивата на киселинността ви ще започнат да се възстановяват - веднага щом това се случи, можете да спрете приема на лекарства.

ТЕСТ ЗА ДЕХИДРАТАЦИЯ

тест дехидратация

Критичната липса на влага, наречена дехидратация, може да се установи чрез прищипване на кожата в горната част на ръката: в нормално състояние кожата веднага се връща в първоначалното си положение, при дехидратация на тялото гънката не се изглажда още няколко секунди.

ТЕСТ ЗА ДОБРА СНАБДЕНОСТ С КИСЛОРОД

Натиснете върху нокътната плочка за 2-3 секунди, докато леко побелее, и след това отпуснете. Ако розовият цвят се върне след 2-3 секунди, кръвоснабдяването на периферните тъкани е добро. Но ако нокътната плочка остане бледа или синя на цвят, това е признак на хипоксия, състояние, при което в кръвта има малко кислород.

ТЕСТ ЗА МЕТАБОЛИТНИ НАРУШЕНИЯ

тест метаболизъм

Измерете обиколката на талията си: тя не трябва да надвишава 80 см за жените (оптимално не повече от 75 см) и 90 см за мъжете (оптимално не повече от 85 см). Превишението на стойностите най-вероятно показва наличието на инсулинова резистентност / метаболитни нарушения, особено ако мастната гънка над пъпа е по-голяма от тази под пъпа. Оптимално, ако стиснете мастна гънка, тя не трябва да е повече от 3 см, а мъжете изобщо не трябва да я имат - това е маркер, че нивата на тестостерон са ниски.

ТЕСТ ЗА РИСК ОТ ИНСУЛТ

тест риск от инсулт

Опитайте се да достигнете лявото си рамо с лявото ухо и дясното рамо с дясното. Вратът трябва да се завърти на 90 градуса надясно и на 90 градуса наляво без никаква болка, в противен случай рискувате да получите инсулт. Такива трудности показват появата на компресия на гръбначните артерии, което води до нарушаване на микроциркулацията на кръвта в мозъка. Това състояние може да причини исхемичен инсулт.

ТЕСТ ЗА ЗДРАВЕТО НА МОЗЪКА

тест мозък

Заставайки на единия крак, ръцете на кръста, сгънете другия крак в коляното и като го завъртите настрани, притиснете петата към вътрешната повърхност на колянната става на опорния крак. Фиксирайте тази позиция, затворете очи и включете хронометъра (по-добре е някой друг да отбележи времето, но можете да направите това сами). В идеалния случай трябва да останете на един крак, поддържайки равновесие, поне 20 секунди.

Учени от Япония са установили, че нарушаването на способността за балансиране, заставайки на един крак, говори за патологични промени в мозъка, които са скрити до момента, които могат да доведат до инсулт, както и намаляване на умствените способности.

Какво трябва да правят онези, които не могат да запазят равновесие? Правете гимнастика за развитието на вестибуларния апарат, занимавайте се със спорт! От физически упражнения особено полезни са въртенето на торса и главата, накланянето на главата напред, в страни, бягането с промяна в темпото и внезапните спирки, скачането с завой от 45, 90, 180 градуса. Препоръчваме също упражнения, които тренират способността да се поддържа баланс на тялото, например с опора на единия крак („лястовица“), танцови движения (валс). Много добър ефект дават редовните упражнения по художествена гимнастика, баскетбол, тенис, плуване, пързаляне с кънки.

Дай твоята оценка:
5 от 2 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft