8 малки хитринки, с които нищо повече няма да залепва по дъното на тигана и да го съсипва:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Полезни съвети
8 малки хитринки, с които нищо повече няма да залепва по дъното на тигана и да го съсипва:
1202
Източник: mila.bg
8 малки хитринки, с които нищо повече няма да залепва по дъното на тигана и да го съсипва:

Сигурно няма човек, който да изпитва удоволствие от това, да търка и стърже храната, залепнала по дъното на тенджерата и тигана. Това е доста неприятна работа, а често пъти и резултатът е плачевен за съда, в който сме готвили.

Днес ви предлагаме 8 изпитани трикчета , с които храната повече няма да залепва по дъното , дори то да не е със специално незалепващо покритие.

Ето ги и тях:

залепнала храна

Добавете малко сол

Ако тиганът е направен от алуминий, храната изгаря по-лесно, защото е порест материал. За да предотвратите това, трябва да нанесете тънък слой олио и поръсете сол върху цялата повърхност. Опитайте се да не прекалявате със солта, защото това може да влоши вкуса на храната. Ако усетите, че сте изсипали твърде много, отстранете излишъка със салфетка, преди тиганът да се загрее.

сол в тигана

Използвайте ябълков оцет

Алуминият и другите порести материали трябва да бъдат „запечатани“, преди да започнете да готвите, така че храната да не залепва. Добър вариант е дъното да се покрие с масло и след нагряване да се добави малко оцет. Той се изпарява напълно на слаб огън, преди да започнете процеса на готвене.

Употребявайте натурално масло

Натуралното масло съдържа важни хранителни вещества за тялото, а мазните съединения улесняват готвенето, без да изгарят. В зависимост от произхода си, маслото може да бъде източник на незаменими мастни киселини, витамини, минерали и антиоксиданти. Намажете дъното на съда с чаена лъжичка масло, преди да готвите бъркани яйца, колбаси и крокети. За да предотвратите изгаряне, не прегрявайте тигана и добавете щипка сол.

олио в тигана

Забравете за метални шпатули и лъжици

Ако готвите в тиган с незалепващо покритие, не трябва да използвате метални лъжици или шпатули, защото те могат да повредят покритието и това ускорява износването. Вместо това купете дървени шпатули, които не надраскват повърхността и следователно предотвратяват залепването на храната.

Не използвайте метални гъби

Телени гъби или прекалено твърди гъби могат да разширят порите в алуминиевите тигани и да надраскат покритието на незалепващите такива. Използвайте меки гъби или четки, за да поддържате тиганите си в добро състояние.

Не съхранявайте тиганите един в друг

Ако имате тефлонови тигани, никога не ги съхранявайте един в друг. Този материал е много чувствителен към всяко докосване и може лесно да се повреди по време на такова съхранение.

натрупани тигани

Подсушете тигана преди съхранение

След като сте измили тиганите, оставете ги да изсъхнат на открито, преди да ги приберете в шкафа. Остатъчната влага може да причини мухъл и в резултат храната може да започне да гори.

Винаги намазвайте тигана

Основният ключ за запазване на храната от залепване на тигана е винаги да намазвате дъното му с малко мазнина или масло. Ако забележите, че тиганът отново е сух, добавете малко количество масло и бавно го разстелете по цялото дъно, като накланяте тигана.

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft