Запекът или констипацията могат да възникнат поради различни фактори и когато това се случи, те могат да създадат сериозен проблем в организма.
Запекът или констипацията е състояние, при което червата не функционират правилно, което затруднява изпразването им. Казано по-просто, изпражненията стават редки, сухи и твърди, което затруднява ходенето до тоалетната.
Има много причини за запек, ето най-честите:
Лоша диета
Недостатъчният прием на фибри (от зеленчуци, плодове, пълнозърнести храни) забавя работата на червата, което прави изпражненията твърди и трудни за изпразване.
Липса на течности
Когато човек пие малко вода, тялото се опитва да задържи влагата по всички възможни начини , включително чрез дехидратация на изпражненията, което ги прави сухи и трудни за изпразване.
Заседнал начин на живот
Физическата активност стимулира чревната перисталтика - вълнообразни контракции на чревните стени, които помагат за движението на храната.
Стрес и тревожност
Мозъкът е тясно свързан с червата и силните емоции могат да нарушат нормалното функциониране на храносмилателната система.
Някои лекарства
Някои лекарства, особено болкоуспокояващи, антидепресанти и антиациди, могат да причинят запек.

Снимка: Shutterstock
Сам по себе си запекът не е заболяване, а сигнал на тялото, че нещо не е наред . Важно е проблемът да се реши бързо и да се опитате да коригирате хранителните си навици и физическата си активност.
Какво да ядем и пием, за да предотвратим запек?
Вода
Поддържането на хидратация е полезно за цялото тяло, включително храносмилателната система. Водата по същество смазва всички процеси. Възстановяването на течности в тялото помага за омекотяване на изпражненията и стимулиране на движението на червата.
Цветът на урината ви ще ви покаже дали приемате достатъчно вода. Ако е тъмна, трябва да пиете повече.

Снимка: Brent Hofacker / Alamy / Alamy / Profimedia
Кисело мляко
Киселото мляко и други храни, богати на пробиотици, са полезни за червата и храносмилането. Независимо дали имате диария или запек , пробиотиците възстановяват чревния микробиом и подпомагат правилната му функция.
Червата на всеки човек са дом на милиарди бактерии и когато те не функционират правилно, могат да причинят стомашно разстройство, подуване на корема и промени в изхожданията. Пробиотиците съдържат полезни бактерии, които помагат за възстановяване на баланса на чревната флора, подобряват храносмилането и укрепват имунната система.

Снимка: Shutterstock
Листни зеленчуци
Зелените листни зеленчуци като спанак и зеле са най-богатият източник на фибри, от които тялото се нуждае . Фибрите увеличават чревния обем, като стимулират контракциите в дебелото черво, което помага за придвижването на храната напред и предотвратява запека.
Повечето хора не консумират дори половината от препоръчителния дневен прием на фибри, който варира от 22 до 28 грама за жените, в зависимост от възрастта. Добавянето на листни зеленчуци към вашата диета ще подобри храносмилателното здраве. Също така, не забравяйте, че тези листни зеленчуци са богати на магнезий, който помага за естественото омекотяване на изпражненията.
Листни зеленчуци: Експертът препоръчва консумацията на зеленчуци като спанак и швейцарско манголд, тъй като са богати на калий и магнезий. Тези минерали помагат за балансиране на нивата на натрий в организма и подпомагат поддържането на здравословно кръвно налягане.

Снимка: Shutterstock, m.dipo/Shutterstock
Семена от чиа
Когато се оставят във вода, семената от чиа образуват желатинова маса . Това свойство ги прави толкова полезни като естествено слабително. В стомаха семената от чиа се свързват с течност, увеличавайки обема си, а тази гелообразна текстура улеснява изхождането на изпражненията.
И с две супени лъжици, съдържащи 10 грама фибри, добавянето на семена от чиа гарантирано ще помогне за облекчаване на запека. Само внимавайте да не ги ядете сухи!

Снимка: Профимедия
Ленено семе
Една супена лъжица ленено семе съдържа почти три грама фибри, което е значително количество за толкова малка храна, която лесно може да се добави към смути или салата. Всички тези допълнителни фибри ще стимулират червата.
Лененото семе, подобно на семената от чиа, образува слуз при контакт с течност - лепкаво вещество, което покрива храносмилателната система, осигурявайки по-лесно преминаване на изпражненията. Лененото семе е богато и на магнезий , който може да стимулира позивите за дефекация.

Снимка: Shutterstock
Плодове с високо съдържание на фибри
Плодовете съдържат фибри, но не всички плодове са подходящи за запек . Горските плодове съдържат фибри, но не причиняват толкова газове, колкото листните зеленчуци или ябълките и крушите. Освен това, антиоксидантите в горските плодове имат противовъзпалителни свойства, които могат да успокоят храносмилателната система.
Сушените плодове, като кайсии, смокини и сини сливи , също са добри. Дехидратираните храни съдържат големи количества фибри и захар, които могат да увеличат чревната подвижност.

Снимка: Dream79/Shutterstock
Плодове и зеленчуци без нишесте
При запек се препоръчва консумацията на повече плодове и зеленчуци, богати на фибри (без нишесте), като броколи, чушки, моркови и авокадо. Въпреки че те обикновено съдържат повече вода от нишестените плодове и зеленчуци, пиенето на вода все пак е необходимо за поддържане на нормалната функция на червата.

Снимка: Shutterstock
Масла
Консумацията на малки количества зехтин, слънчогледово и ленено масло може да подобри функцията на червата . Те преминават през храносмилателния тракт и омекотяват изпражненията, правейки ги по-гладки и меки, така че не е необходимо да се изхождате болезнено.
Не е нужно да го пиете чисто. Можете да използвате маслото за готвене или като дресинг за салата. И не забравяйте, че маслата са с високо съдържание на калории.

Снимка: Shutterstock
Кафе и чай
Както кофеиновото, така и безкофеиновото кафе могат да стимулират перисталтиката – свиването и отпускането на мускулите в храносмилателния тракт, за да се придвижва храната и други вещества през тялото – но кофеиновото кафе има по-силен ефект. Някои чайове също могат да помогнат. Джинджифиловият чай помага за увеличаване на контракциите на стомашно-чревните мускули, включително ускоряване на движението на червата.













