Аджарско хачапури

вход през zajenata.bg
Аджарско хачапури
admin
Добавена от: admin
12980
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

500 г брашно тип 500
100 мл вода
150 мл прясно мляко
7 г суха мая
1 ч л сол
1 ч л захар

ПЪЛНЕЖ:

250-300 г сирене Сулгуни (или кашкавал, моцарела)
40 г краве масло
4 яйца
 

Маята, захарта и 2 с л брашно се размиват в топлата вода. Сместа се покрива и се оставя на топло за 10 минути докато шупне маята. В голяма купа се пресява брашното заедно със солта. Омесва се тесто, като се прибавя шупналата мая и топлото мляко. Меси се няколко минути до получаване на гладко и еластично тесто. Покрива се и се оставя на топло да втасва 30-40 минути.

Втасалото тесто се разделя на 4 части. Всяка част се разтегля на овална питка. Два срещуположни края се навиват малко и леко се прищипват, за да образуват по-висок ръб. Така оформените питки се пълнят с настъргано сирене. Покриват се и се оставя за 15 минути.

Фурната се загрява на 180 С. Питките се пекат 20-25 минути до златиста коричка. Във всяка питка се изсипва по 1 леко разбито яйце, което внимателно се разбърква със сиренето. Пекат се още 5 минути. При изваждането от фурната във средата на всяко хачапури се поставя по 10 г краве масло.

Бележки:

* Хачапури е традиционна грузинска питка със сирене ("хачо" - извара, "пури" - хляб).

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft