Ако помните името на този сладкиш, значи баба ви го е приготвяла! Днес малцина си спомнят рецептата:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Ако помните името на този сладкиш, значи баба ви го е приготвяла! Днес малцина си спомнят рецептата:
Ако помните името на този сладкиш, значи баба ви го е приготвяла! Днес малцина си спомнят рецептата:
2634
Източник: За Жената
Ако помните името на този сладкиш, значи баба ви го е приготвяла! Днес малцина си спомнят рецептата:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Дамски каприз е името на този уникален сладкиш, който моментално попада в графата "бабини" десерти. Навремето много често се приготвяше за всякакви празнични поводи, но и за всеки ден.

Смята се, че е с унгарски произход, а в балканския регион е станал популярен под различни имена, всяко от които е свързано с жената и нейния характер...

Както и да е, ако си спомняте този сладкиш с разкошна хрупкава коричка и ароматно сладко, вероятно някоя сръчна баба ви го е приготвяла и вероятно това е бил любимият ви сладкиш. Ето какво ви е необходимо, за да си го направите сами:

Дамски каприз

Продукти:

За кората:

  • 4 жълтъка
  • 4 супени лъжици захар
  • 80 г (половин чаша) свинска мас/размекнато масло/олио
  • 100 мл (половин чаша) мляко
  • 200 грама брашно
  • 1 пълна чаена лъжичка бакпулвер
  • 1 пълна чаена лъжичка настъргана лимонова кора

За крема:

  • 4 белтъка
  • 1 супена лъжица лимонов сок
  • 8 супени лъжици захар

И още:

  • 400 г кайсиево сладко
  • 80 г смлени орехи

Приготвяне:

Пресейте брашното и го смесете с бакпулвера. Отделете белтъците от жълтъците и ги сложете в дълбока купа. В друга дълбока купа разбийте жълтъците с маслото и захарта до получаване на пяна, след което добавете млякото, настърганата лимонова кора и няколко супени лъжици брашно, след което разбъркайте.

Добавете останалото брашно и разбъркайте. Ще получите гъсто, леко лепкаво  тесто , но не е нужно да добавяте повече брашно, за да не стане кората жилава.

Постелете тавата за печене с хартия за печене. Моята форма е с размер 26 см, може да бъде по-голяма, но никога по-малка, за да не е кората твърде висока, защото ще се надигне още малко по време на печене.

Изсипете тестото във формата, върху хартия за печене, разпределете го с мокра лъжица и го загладете хубаво. Сложете във фурната на най-горната решетка да се пече 10 минути на 180 градуса, само докато се образува коричка.

През това време затоплете кайсиевото сладко, ако е гъсто, за да се намаже по-лесно върху кората. Разбийте белтъците до твърда сняг, като постепенно добавяте лимонов сок и захар.

Разбийте за около 5 минути на най-висока скорост. Снегът трябва да е твърд и да не пада от купата, когато се преобърне.

дамски каприз стъпки

Снимка: YouTube

Извадете полуизпечената кора, намажете я със сладкото, поръсете с повече от половината смлени орехи и след това нанесете сместа от белтъците, като я разпределяте навсякъде, на малки порции, не наведнъж.

Защото в противен случай, при намазване, смлените ядки биха „повдигнали“ сладкото. Така че, нанесете снега равномерно и след това използвайте лъжица, за да направите малки, повърхностни върхове отгоре, за да получите "разхвърлян" вид. След това поръсете с останалите смлени ядки.

Намалете температурата на печене на 120 градуса (моята фурна е доста силна, с вентилатор, но можете да регулирате според вашата фурна) и върнете сладкиша да се допече, тоест оставете го бавно да съхне още 20-30 минути.

Готов е, когато снегът и орехите станат златисти. Оставете Дамският каприз да се охлади в отворена фурна. Може да се сервира топъл, така е дори по-вкусен, или да се изчака да изстине, реже се по-добре.

дамски каприз парче

Снимка: YouTube

Това е един от онези прости, евтини ежедневни сладкиши, за които вероятно винаги имате всички съставки у дома.

парче дамски каприз

Снимка: YouTube

Да ви е сладко!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft