 
                
            
	шамфъстък - 75 г, почистен от черупки
	бадеми - 50 г филирани + 100 г смлени
	какао - 5 г на прах
	подправки - 2 ч.л. микс от канела, джинджифил, карамфил, кориандър, кардамон и индийско орехче
	бакпулвер - 2 ч.л.
	боровинки - 100 г сушени
	вишни - 100 г сишени
	стафиди - 100 златна стафида
	портокали - настъргана кора на 1 портокал + 50 мл портокалов сок
	кафе - 50 мл студената черно
	меласа - 75 г или тъмен Агаве нектар
	ванилия - 1 ч.л. екстракт
	тиква - 200 г сурова, много ситно настъргана
	орехи - 150 г
	сушени плодове - 120 г микс, за поръсване
	мед - 3 с.л.
	ром - 4 - 5 с.л.
	Пуснете фурната на около 150 градуса. Застелете тавичка с диаметър около 18 см с хартия за печене. Смесете в купа шамфъстъка, двата вида бадеми, стафидите, боровинките, черешите, какаото, бакпулвера, микса от канела, джинджифил, карамфил, кориандър, кардамон и индийско орехче и портокаловата кора.
	Разбъркайте ги добре и последователно добавете портокаловия сок, кафето, ванилията, ситно настърганата тиква и меласата (или сладък сироп от вида на агаве нектар). Разбъркайте всички съставки много добре с лъжица.
	Сипете сместа в подготвената тавичка и я заравнете. Сложете да се пече във фурната за около 1 ¼ -1 ½ часа. Проверете готовността с дървен шиш към 1 ¼ часа от печенето, който трябва да забучите в средата. Ако излиза сух, сладкишът е готов.
	Натрошете на едри парчета орехите и ги разбъркайте с микса от сушени плодове. Разбъркайте меда и рома, докато се смесят и медът се разтвори. Изпеченият сладкиш се вади, поръсва се равномерно с микса плодове и орехи и се залива с меда и рома. Връща се в топлата фурна за 10-тина минути.
	Извадете сладкиша и охладете добре преди да извадите от формата. 


 
                                
                             
                                 
                                 
                                 
                                
 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                








