 
                
            
	500 г кори за баклава (баклавалък юфка)
	200 г масло
	200 г сушени смокини
	100 г сушени кайсии
	200 г орехи, нарязани на едро
	200 г бадеми, фино смлени
	За сиропа:
	2 ч.ч. захар (450 г)
	3 ч.ч. вода
	3 карамфилчета
	кората на 1 портокал
	2 с.л. лимонов сок
	3 с.л. мед
	Първо се приготвя сиропът - захарта, водата и карамфилът се кипват и се оставят да врят 15 минути. Сваля се от огъня и се слага кората на портокала, обелена на спирала. Оставя се да изстине съвсем. Вадят се подправките. Тогава се слагат лимоновият сок и медът.
	Приготвяне на баклавата - смокините и кайсиите се накисват за около 1 час във вода, отцеждат се, подсушават се и се нарязват на кубчета. Смесват се с орехите и малко повече от половината бадеми. Фурната се загрява на 180 С. Маслото се стапя. С 3-4 с.л. от него се намазва дъното на тавата. Корите се разделят на 5-6 равни части. Първата се наръсва само с плънката, а останалите, освен с плънка, се покапват и с по 2 с.л. масло. Последната кора покрива всичко, без да й се слага плънка. Нарязва се на по-малки квадратчета. По разрезите и краищата се накапва маслото. Пече се, докато стане златиста (около 20 минути). Поръсва се с останалите смлени бадеми и се връща във фурната за 2-3 минути, докато бадемите започнат да ухаят.
	След изваждането се залива със сиропа и се покрива с фолио. Трябва да престои поне 3 часа.


 
                                
                             
                                 
                                 
                                 
                                
 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                








