Баклава рецепти

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Кулинарни съвети
Баклава с шоколад и орехи
324627

Баклава с шоколад и орехи

500 гр. готови финни кори
200 гр. орехи
100 гр. млечен шоколад
1,5 с.л. захар
1,5 с.л. грис
настъргана кора от лимон
100 гр. масло
50 мл. газирана минерална вода
60 гр. маргарин.

За сиропа:
400 мл. вода
500 гр. захар
1/2 капс. ванилия.
Приготвяне:
В съд сваряваме газираната вода и маслото.Охлаждаме.
В купа смесваме смляните орехи, настърганият шоколад, настърганата лимонова кора, захарта и гриста.
Вземаме лист по лист от корите.
Намазваме кората с охладено масло с помощта на четка.
На 5 см. от края поръсваме дебел слой от ореховата смес, поставяме дълъг и тънък шиш/игла за плетене/ и навиваме около иглата кората на не много стегнато руло.
Навитата кора опираме в стената на тавата и с избутване на кората изваждаме иглата.
Целта на избутването е да се получи "сбръчкване" на кората тип хармоника.
Всичко се повтара до изчерпване на продуктите и корите.
Баклавата заливаме с разтопеният маргарин.
Печем в предварително загрята на 200*С фурна около 20-30 мин. до златисто.
Приготвяне на сиропа:
В съд разтопяваме 100 гр. от захарта на карамел на тих огън.
Заливаме 100 мл. вряща вода към карамела и разбъркваме.
Добавяме останалата захар и вода и варим около 10 мин. до сгъстяване на сиропа, като за баклава.
Накрая добавяме ванилията и разбъркваме.
Заливаме с горещ сироп студената баклава или гореща баклава със студен сироп.
Задушаваме и оставяме да престои 24 ч.
Сервираме охладена. 

1
2
3 4 5 6 7 8
Още от "Кулинарни съвети"
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft