В сезона на леките и свежи ястия една рецепта изпъква с вкуса, визията и ползите си – лазаня с тиквички! Тя е идеален избор за всички, които се стремят към по-здравословно хранене, избягват месото или просто искат да изненадат семейството си с нещо различно. Без значение дали сте вегетарианец или просто търсите алтернатива на традиционната лазаня – тази рецепта ще ви впечатли.
Защо да изберем лазаня с тиквички
Тиквичките са изключително нискокалорични, но богати на фибри, витамини и антиоксиданти.
Необходими продукти (за 4 порции)
-
2-3 средно големи тиквички
-
250 г рикота или извара
-
150 г настърган кашкавал (може моцарела, ементал или гауда)
-
50 г настърган пармезан
-
1 яйце
-
1 глава лук
-
2 скилидки чесън
-
400 мл доматен сос (може и домашен)
-
Зехтин
-
Сол, черен пипер, сушен босилек и риган на вкус
-
Пресен магданоз за поръсване
-
Подготовка на тиквичките
Нарежете тиквичките по дължина на тънки ленти с помощта на ренде или нож. Посолете ги леко и оставете за 10-15 минути да се отцеди излишната вода. След това ги подсушете с кухненска хартия. -
Доматен сос
В тиган задушете ситно нарязания лук и чесън със зехтин. Добавете доматения сос, сол, черен пипер и подправки на вкус. Оставете да къкри 10-15 минути на слаб огън. -
Пълнеж
В купа смесете рикотата (или изварата) с яйцето и половината от настъргания кашкавал. Добавете щипка сол и черен пипер. -
Редене на лазанята
В подходяща тавичка сложете малко от доматения сос на дъното. Наредете ред тиквички, след това пласт от млечната смес, отново сос, и така, докато свършат продуктите. Най-отгоре завършете с тиквички, останалия доматен сос и щедро поръсете с пармезан и останалия кашкавал. -
Печене
Печете в предварително загрята фурна на 180°C за около 35-40 минути, докато се получи златиста коричка. -
Оставете да се охлади
Изчакайте 10 минути преди рязане, за да стегне.
-
Можете да добавите печени чушки, спанак или гъби за още по-богат вкус.
-
За по-здравословна версия – използвайте нискомаслени сирена.
-
Ако желаете напълно веган вариант – заменете млечните продукти с веган алтернативи.
Тази лазаня без месо е не просто заместваща, а истинска звезда на трапезата! Насладете се на вкус, лекота и аромат в едно ястие, което ще се превърне в любимец на цялото семейство.