Без месо, но пълна с вкус: ЛАЗАНЯТА С ТИКВИЧКИ е тотален хит!

вход през zajenata.bg
За Жената
Рецепти
Основни ястия
Без месо, но пълна с вкус: ЛАЗАНЯТА С ТИКВИЧКИ е тотален хит!
547
Снимков материал: pixabay.com
Без месо, но пълна с вкус: ЛАЗАНЯТА С ТИКВИЧКИ е тотален хит!

 

В сезона на леките и свежи ястия една рецепта изпъква с вкуса, визията и ползите си – лазаня с тиквички! Тя е идеален избор за всички, които се стремят към по-здравословно хранене, избягват месото или просто искат да изненадат семейството си с нещо различно. Без значение дали сте вегетарианец или просто търсите алтернатива на традиционната лазаня – тази рецепта ще ви впечатли.

Защо да изберем лазаня с тиквички

Тиквичките са изключително нискокалорични, но богати на фибри, витамини и антиоксиданти.

Когато замените тестените кори с тънко нарязани тиквички, получавате лека, но все така сита и ароматна лазаня, която не отстъпва по вкус на класическата версия.

Необходими продукти (за 4 порции)

  • 2-3 средно големи тиквички

  • 250 г рикота или извара

  • 150 г настърган кашкавал (може моцарела, ементал или гауда)

  • 50 г настърган пармезан

  • 1 яйце

  • 1 глава лук

  • 2 скилидки чесън

  • 400 мл доматен сос (може и домашен)

  • Зехтин

  • Сол, черен пипер, сушен босилек и риган на вкус

  • Пресен магданоз за поръсване

Начин на приготвяне

  1. Подготовка на тиквичките
    Нарежете тиквичките по дължина на тънки ленти с помощта на ренде или нож. Посолете ги леко и оставете за 10-15 минути да се отцеди излишната вода. След това ги подсушете с кухненска хартия.

  2. Доматен сос
    В тиган задушете ситно нарязания лук и чесън със зехтин. Добавете доматения сос, сол, черен пипер и подправки на вкус. Оставете да къкри 10-15 минути на слаб огън.

  3. Пълнеж
    В купа смесете рикотата (или изварата) с яйцето и половината от настъргания кашкавал. Добавете щипка сол и черен пипер.

  4. Редене на лазанята
    В подходяща тавичка сложете малко от доматения сос на дъното. Наредете ред тиквички, след това пласт от млечната смес, отново сос, и така, докато свършат продуктите. Най-отгоре завършете с тиквички, останалия доматен сос и щедро поръсете с пармезан и останалия кашкавал.

  5. Печене
    Печете в предварително загрята фурна на 180°C за около 35-40 минути, докато се получи златиста коричка.

  6. Оставете да се охлади
    Изчакайте 10 минути преди рязане, за да стегне.

Съвети за още вкус

  • Можете да добавите печени чушки, спанак или гъби за още по-богат вкус.

  • За по-здравословна версия – използвайте нискомаслени сирена.

  • Ако желаете напълно веган вариант – заменете млечните продукти с веган алтернативи.

Тази лазаня без месо е не просто заместваща, а истинска звезда на трапезата! Насладете се на вкус, лекота и аромат в едно ястие, което ще се превърне в любимец на цялото семейство.

 

Редактор: Ива Христова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft