Безспорни предимства: защо Таблица № 10 е по-готина от новите модни диети

вход през zajenata.bg
За Жената
Диети
Безспорни предимства: защо Таблица № 10 е по-готина от новите модни диети
2677
Безспорни предимства: защо Таблица № 10 е по-готина от новите модни диети

Диетата играе ключова роля в управлението на много заболявания, включително сърдечни и съдови проблеми. Една от тях е „Таблица № 10“, предназначена за хора, страдащи от заболявания на сърдечно-съдовата система и проблеми със сърдечния мускул.

В тази статия ще разгледаме основните принципи и препоръки за тази диета.

На кого е предписана „Таблица № 10“, която е дори по-готина от диетите

Преди да започнете да следвате диетата „Таблица № 10“, важно е да се консултирате с лекуващия кардиолог. Това е необходимо, за да се адаптира диетата към индивидуалните нужди и здравословното състояние на пациента. Не се препоръчва сами да правите промени в диетата, тъй като неправилните действия могат да влошат състоянието на пациента.

Основни принципи

  • Дневно съдържание на калории: 2,5-3 хиляди кал.
  • Въглехидрати: не повече от 300-400 грама.
  • Белтъчини: около 90 грама, от които 60% да са от животински произход.
  • Мазнини: около 70 грама, включително 30-35% растителни.
  • Течност: 1,2 литра на ден.
  • Натриев хлорид: до 6-7 грама на ден.

Какво можете да ядете?

Диетата „Таблица № 10“ включва консумацията на нискокалорични супи, хляб от зърнени храни от 1-ви и 2-ри клас, диетични меса и риба, яйца, нискомаслени млечни и ферментирали млечни продукти. Препоръчва се храната да се готви на пара или да се вари, за да се запазят полезните свойства на храната.

Какво да изключим

Мастни бульони, бобови растения, гъби, сладки и богати храни, мазни храни, пикантни маринати и консерви, пържени яйца, някои видове зеленчуци (например чесън, спанак), плодове и плодове с груби фибри, ярки подправки и сосове. изключени от диетата.

Подробно диетично меню „Таблица № 10“ за седмицата

За пациентите, следващи диетата „Таблица № 10“, е разработено примерно меню за седмицата, като се вземат предвид основните принципи на диетата и препоръките на специалистите. Това меню осигурява основно хранене, като същевременно поддържа ограничения на мазнините, въглехидратите и солта.

Понеделник

  • Закуска: рохко сварено яйце, овесена каша с нискомаслено мляко, слаб чай без захар.
  • Втора закуска: печени некисели плодове без захар с лъжица мед.
  • Обяд: зеленчукова супа, котлет на пара, гарнитура от моркови, компот от сушени плодове.
  • Следобедна закуска: отвара от шипка.
  • Вечеря: пудинг от извара, варена риба със зеленчуци на пара, неподсладен чай.
  • Късна вечеря: нискомаслено кисело мляко.

Вторник

  • Закуска: яйчен омлет, оризова каша с нискомаслено мляко, кафе от цикория.
  • Втора закуска: настърган плод.
  • Обяд: супа със зеленчуци и билки, телешко със зеле, желе.
  • Следобедна закуска: компот от сушени плодове.
  • Вечеря: гювеч от извара, риба със салата от пресни зеленчуци.
  • Късна вечеря: нискомаслено кисело мляко.

сряда

  • Закуска: кнедли, компот от моркови и цвекло.
  • Втора закуска: пудинг от моркови.
  • Обяд: супа от моркови и ориз, пилешки котлети, плодов сок.
  • Следобедна закуска: отвара от шипка.
  • Вечеря: извара и рибни кнедли с ориз.
  • Късна вечеря: нискомаслено кисело мляко.

четвъртък

  • Закуска: рохко сварено яйце, каша от грис с нискомаслено мляко, слаб чай без захар.
  • Втора закуска: печени плодове.
  • Обяд: картофена супа, парче говеждо месо със зеле и боб, компот от сушени плодове.
  • Следобедна закуска: компот от сушени плодове с канела.
  • Вечеря: пудинг от извара и моркови, риба с гарнитура от зеленчуци.
  • Късна вечеря: нискомаслен кефир.

петък

  • Закуска: омлет с домати, каша от елда без мляко, компот от сушени плодове.
  • Втора закуска: ябълков пай без захар.
  • Обяд: зеленчуков бульон, котлет със зеленчукова гарнитура, компот от сушени плодове.
  • Следобедна закуска: отвара от шипка.
  • Вечеря: извара, рибени кюфтета със зеле.
  • Късна вечеря:  нискомаслено кисело мляко.

Събота

  • Закуска: кнедли, оризова каша с мляко, кафе от цикория.
  • Втора закуска: плодово пюре.
  • Обяд: супа от моркови с ечемик, пилешки котлет със зеленчуци, плодов сок.
  • Следобедна закуска: компот от сушени плодове.
  • Вечеря: гювеч от извара, риба с тиквички.
  • Късна вечеря:  нискомаслено кисело мляко.

неделя

  • Закуска: рохко сварено яйце, каша от грис, слаб чай без захар.
  • Втора закуска: пудинг от моркови.
  • Обяд: зеленчуков бульон, пилешки гърди със зеленчуци, желе.
  • Следобедна закуска: отвара от шипка.
  • Вечеря: извара, рибни кнедли с ориз.
  • Късна вечеря:  нискомаслено кисело мляко.
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft