Да посрещнем днешния празник тържествено с тази оригинална и ефектна пита

вход през zajenata.bg
За Жената
Рецепти за готвене
Тестени изделия
Да посрещнем днешния празник тържествено с тази оригинална и ефектна пита
Да посрещнем днешния празник тържествено с тази оригинална и ефектна пита
admin
Добавена от: admin
27410
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

700 гр. брашно
2 яйца
1 прясна мая
100 мл олио
около 400 мл хладко прясно мляко
2 супени лъжици сол
1 чаена лъжичка захар
125 гр. маргарин
малко сусам за поръсване

Въпреки, че е тържествена, питата може да направите и просто така, без повод. Със сигурност близките ви ще й се зарадват! 

1. Поставете брашното в дълбок съд, след което в средата му добавете яйцето и един белтък (жълтъка оставете за намазване отгоре), олиото, солта, захарта, натрошената мая и млякото. Омесете средно меко тесто. Оставете тестото да почине 30 минути.

2. Когато втаса тестото, премесете го и го разделете на три части, така че едната част да бъде по-малка от другите две. По-малката част разделете на още две и ги разточете. Върху едната разточена коричка натрошете една трета от приготвения маргарин, покрийте с другата коричка и отново ги омесете. Оформете на топка и я поставете в средата на тава с диаметър 28 см, предварително намазана с масло. 

тържествена погача

Останалия маргарин разтопете на умерен огън.

3. Втората част от тестото също се разточва и кората се намазва с разтопения маргарин. След това се разрязва наполовина, след което - на ивици (като на снимката). Ивиците се навиват на руло и се нареждат в тавата - едно направо, едно напречно.

тържествена погача 1

4. Третата част от тестото отново се разточва и намазва с разтопен маргарин, след което се изрязва излишното тесто, така че да получите правоъгълник. Нарежете го също на ленти. Навийте ги на рула и ги подредете в свободното пространство изправени като розички. От останалото тесто направете малки топки и ги разпределете между розичките.

тържествена погача 2

5. Цялата пита се намазва с разтопен маргарин и жълтък, поръсва се със сусам и се оставя да втаса за 30 минути. Пече се на 200 градуса около 30 минути.

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft