Дунавски вълни
	За блата:
	750 г вишни от компот, без костилки
	250 г меко масло или маргарин
	200 г захар
	5 бр. яйца
	375 г брашно
	20 г какао
	3 равни ч.л. бакпулвер
	1 ванилия
	щипка сол
	1-2 с.л. прясно мляко
	За крема:
	1 пакет пудинг на прах
	100 г захар
	500 мл прясно мляко
	250 г меко масло
	За глазурата:
	200 г тъмен шоколад
	2 с.л. олио
Намазнява се тава с размери 40х30 см. Фурната се загрява на 180 С. Вишните (черешите) се отцеждат от сока и се слагат на кухненски креп.
Блат: Маслото (маргаринът) се разбива с миксер в купа. Слагат се солта, ванилията и захарта, и се разбиват до гладка маса. Слагат се яйцата едно по едно, като между тях се разбива до поемане на предното. Смесва се брашното с бакпулвера и се добавя на два пъти към сместа, като се намаляват оборотите на миксера. 2/3 от сместа се разстила в тавата. Към останалата една трета се добавя какаото и прясното мляко, и се разпределя върху светлата смес. Поставят се вишните равномерно навсякъде и се притискат да потънат. От това притискане в блата се образуват вълни, при разрязването се виждат. Ако тавата ви е плитка се прави борд от нагънато алуминиево фолио, за да не изтече тестото. Блатът се пече 40 минути и се оставя да изстине съвсем.
Крем: Пудингът се сварява с прясното мляко и захарта. Прилепя се фолио и се оставя да изстине. Маслото се разбива с миксер, слага се към пудинга и се разбива до гладка маса. Ако има топченца се минава през сито. Внимава се пудингът и маслото да са с еднаква температура. Кремът се намазва върху блата и се оставя за 1 час в хладилник.
Глазурата: Шоколадът се начупва на парченца и се стапя с олиото на водна баня. Излива се върху стегнатия крем и със специален сладкарки гребен или просто с вилица му се прави вълнообразен десен. Оставя се отново да се стегне. Разрязва се на правоъгълни парчета с потопен в гореща вода нож, който се изплаква след всеки разрез.
	* Блатът не се вади от тавата, изстива в нея и в нея се довършва сладкиша.
	* Има и вариант, при който не се слага шоколадова глазура, а гъст сироп от череши. Тогава при слагането на крема се прави някакъв десен, а после сиропът се разлива внимателно навсякъде.
	* За 20 парчета. 


 
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                            







