Дъхава плетена погача за добро утро

вход през zajenata.bg
За Жената
Рецепти за готвене
Тестени изделия
Дъхава плетена погача за добро утро
Дъхава плетена погача за добро утро
admin
Добавена от: admin
18121
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

30 гр. прясна мая
1 яйце
60 мл олио
110 мл кисело мляко
110 мл топло прясно мляко
600-650 гр. брашно
100 мл хладка вода
1 супена лъжица захар
1 чаена лъжичка сол
За намазване:
1-2 супени лъжици свинска мас
1 яйце
сусам

Първо в хладката вода се поставят захарта, маята и малко брашно. 
Хубаво се разбърква и маята се оставя да се активира. 
След това постепенно се добавят киселото и топлото прясно мляко, солта, олиото, яйцата и постепенно - брашното. 
Замесва се умерено твърдо тесто. 
Тестото се покрива с кърпа и се оставя на топло да нарастне двойно. 
Втасалото тесто се разделя на 7 топки. 

дъхава погача
Едната топка се поставя в средата на тава с диаметър 26 см. 
По желание отгоре може да се направят украшения от тестото. 
След това останалите 6 топки се разточват на малки кори. 
Намазват се тънко със свинска мас и се подреждат една върху друга. 
От така получения купчина се разточва правоъгълна дълга кора (приблизително около 70-80 см) 
На разстояние от 2-3 см се правят разрези с нож за пица, но не до края на кората. 

дъхава погача 1
След това кората се завива на руло. 
Внимателно се пренася в тавата. 
Намазва се с разбито яйце, поръсва се със сусам (може и мак или ленено семе). 

дъхава погача 2
Оставя се да втасва на топло за около 30 минути, след което се пече на 200 градуса, докато хубаво се зачерви. 
Изпечената погача се поставя върху кухненска решетка да се охлади.

дъхава погача 3

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft