Кифлички с карамел и ядки от нощно тесто – не трябва да ставате рано, за да месите!

вход през zajenata.bg
За Жената
Рецепти за готвене
Тестени изделия
Кифлички с карамел и ядки от нощно тесто – не трябва да ставате рано, за да месите!
Кифлички с карамел и ядки от нощно тесто – не трябва да ставате рано, за да месите!
admin
Добавена от: admin
11927
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

Тесто:

500 мл прясно мляко
120 мл вода
4,5 ч.л. мая (суха)
5 с.л. захар
80 мл растително масло
1 с.л. бакпулвер
1 яйце
2 ч.л. сол
950 гр. пшенично брашно

Плънка:

50 гр. меко масло
100 гр. захар
2 с.л. какао

Карамел:

100 гр. масло
2 с.л. мед (втечнен)
250 гр. захар (по желание кафява)
200 гр. ядки

Ако не обичате да ставате рано, за да месите кифлички за закуска, това е идеалната рецепта за вас! Може да приготвите всичко от вечерта или предния ден и на сутринта просто да опечете кифличките!

В топлата вода разтворете маята в продължение на 10 минути, докато се запени и шупне.

В топлото мляко добавете сместа с маята, захарта, растителното масло, бакпулвера, солта, яйцето и брашното. Разбъркайте добре. Постепенно добавете брашното. Замесете тесто. Сложете тестото в намазнена купа и го обърнете няколко пъти там, така че да е равномерно покрито с мазнината. Покрийте с кърпа или фолио и го оставете на топло място, докато увеличи обема си 2 пъти.

Докато тестото втасва, пригответе карамела. За целта загрейте захарта и маслото в съд на огъня, докато се разтопят.

Свалете съда от огъня, добавете меда и разбъркайте.

Разстелете карамела в две тавички с размер около 20х30 см или една голяма тава със страни 35х40 см. Поръсете отгоре  едро нарязаните орехи. Оставете да изстине.

Пригответе плънката: смесете захарта с какаото. Кифличките стават много сладки от карамел, така че може да използвате и по-малко захар.

Когато тестото втаса, извадете го от купата на масата, намазана с олио. Разточете на голям правоъгълник около 70х43 см. Намажете го с меко масло и поръсете със захар и какао. Навийте го на руло откъм дългата страна, защипете добре краищата и го нарежете на филийки с дебелина около 3 сантиметра.

Разпределете кифличките върху тавата (тавите) с охладения карамел на малко разстояние една от друга. Намажете стените на тавата с малко масло. Намажете кифличките с мазнина или ги покрийте с фолио, и сложете в хладилника за най-малко 12 часа, но не повече от 48 часа.

На сутринта извадете кифличките от хладилника. Трябва да са втасали и на студено, но ги оставете да втасат още малко на топло за около половин час. След това ги пъхнете във фурната.

Пекат се в предварително загрята на 180 ° С фурна за 30-35 минути, докато се надуят добре и се зачервят.

Веднага обърнете тавата върху чиния за сервиране или хартия за печене и оставете за няколко минути, докато карамелът полепне добре по рулцата.

Насладете се на прекрасния им вкус заедно с любимите хора! От това количество излизат 20-28 кифлички в зависимост от това как сте разточили тестото.

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft