10 Рецепти за вкусни Великденски козунаци

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Кулинарни съвети
Лесен козунак със стафиди
184582

Лесен козунак със стафиди

Продукти:

7 г суха мая
или 20 г прясна мая
500 г брашно тип 500
250 мл прясно мляко
100 г мас или краве масло
3 яйца
100 г захар

настъргана кора от 1/2 лимон
25 г стафиди
1/4 ч. л. сол

олио
яйце
захар
бадеми или орехови ядки
Приготвяне:

• Маята се размива в 125 мл топло мляко.
• Добавя се 100 г брашно и се забърква рядка кашица.
• Оставя се да втаса на топло за 20-30 минути.
• Прибавят се останалото брашно, разбитите със захарта яйца, останалото мляко, солта и настърганата кора от лимона.
• Омесва се тесто, като постепенно се добавя разтопената мазнина.
• Тестото трябва да бъде гладко.
• Прехвърля се в намаслена купа и се покрива.
• Оставя се на топло място, за да втаса тестото, докато увеличи обема си два пъти.
• Втасалото тесто се разделя на три фитила.
• Те се прилепят един към друг в горната част.
• Левият външен фитил се прехвърля надясно, така че той да стане вътрешен.
• По същият начин се процедира с десния външен фитил, но наляво, така че той да стане вътрешен.
• Така се плете, докато се стигне до края на фитилите, като краищата се притискат.
• Стафидите се овалят в брашно, за да не потънат на дъното.
• Козунакът се намаслява с мазнина и се поръсва със стафиди.
• Покрива се и се оставя да втаса повторно, докато не увеличи обема си два пъти.
• Козунакът се намазва с разбито яйце и се поръсва със захар.
• По желание се набождат обелени бадеми или орехови ядки.
• Фурната се загрява на 180 - 200 С.
• Козунакът със стафиди се пече 20-30 минути до златист цвят.

1 2 3 4
5
6 7 8 9 10
Вкусна кухня
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft