 
                
            
	За тестото:
	1 яйце
	2-3 с.л. олио
	1ч.л. сол
	1 с.л. захар
	1 кубче мая
	250 мл. хладко прясно мляко (при липса може да се замести с вода)
	брашно колкото поеме
	сусам и маково семе
	За плънката:
	натрошено сирене/или извара, 1 яйце, кренвирши, кашкавал, задушени с лук гъби, шипков мармалад (от твърдия) и др. по желание на домакинята. 
В съд се разтваря маята със захарта и хладкото мляко, докато удвои обема си. В брашното се прави кладенче, прибавя се солта, яйцето, олиото и маята. Замесва се меко тесто, което се разделя на няколко топки. Всяка топка се разточва на кора. От нея се изрязват триъгълници, които се пълнят с плънката по желание. Навиват се на кифлички, нареждат се в тава намазана с мазнина, намазват се от горе с разбито яйце и се поръсват с сусам или маково семе. (Маково семе, ако кифличките са със сладък пълнеж, сусамено семе, когато кифличките са със солен пълнеж). Пече се в умерена фурна на 250 гр. до придобиване на златиста коричка.


 
                                
                             
                                 
                                 
                                 
                                
 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                








