Майсторски гръцки козунак с мармалад и орехи

вход през zajenata.bg
За Жената
Рецепти за готвене
Тестени изделия
Майсторски гръцки козунак с мармалад и орехи
Майсторски гръцки козунак с мармалад и орехи
admin
Добавена от: admin
30980
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

За закваската:
40 гр. прясна мая
1/2 чаена лъжичка захар
1/4 чаша хладко прясно мляко
1 супена лъжица брашно
За тестото:
500 - 600 гр. брашно с високо съдържание на глутен
1 чаена лъжичка анасон на зърна
1/2 чаша вода
110 гр. захар
110 гр. масло на стайна температура
2 големи яйца
1 пакетче ванилова захар
1/4 чаена лъжичка смлян Махлеб
1/4 чаена лъжичка счукани зърна натурална мастика
1 лимон, само кората
1/4 чаена лъжичка сол
За плънката:
8 супени лъжици мармалад от кайсии (или по избор)
100 гр. счукани орехи
За намазване:
1 жълтък
За поръсване:
1 шепа филирани бадеми

Това може би не е рецептата за козунак на вашите баби, но бъдете сигурни, че докато се пече, къщата ви ще заухае по-добре дори и от кварталната пекарна! 
Поставете млякото в малък съд и в него разтворете маята. Прибавете захарта и брашното, разбъркайте, покрийте с прозрачно фолио и оставете да шупне. 
Възварете водата, залейте с нея зърната анасон и оставете да престоят така. 
В хаванче счукайте зрънцата мастика (намират се в по-големите вериги или в кулинарните магазини) с една чаена лъжичка захар, докато се превърнат на прах. 
В купата на миксера разбийте маслото на пяна със захарта и ваниловата захар. Постоянно биейки, добавете половината от брашното, яйцата - едно по едно, прецедения от водата анасон, шупналата мая, солта, смления махлеб, счуканата мастика и настърганата кора от лимон. 
С непрестанно разбъркване с миксера добавете постепенно оставащото брашно, докато получите много еластично, лъскаво тесто което се отделя от стените на съда за месене. Ако използвате високоглутеново брашно, ще ви трябва по-малко количество, а с обикновено - малко повече. Разбира се, внимавайте да не направите тестото твърдо, защото така по-трудно ще втаса и ще се оформя. 
Оставете тестото да втаса за около един час, докато удвои обема си. 
След това го преместете върху работния плот и го разделете на 4 части. Не го премесвайте! От всяка част разтеглете с ръце връв, която после разточете на дълга и тясна лента. В средата й разпределете 2 супени лъжици мармалад от кайсии и поръсете 1/4 от счуканите орехи. Затворете краищата на лентата, за да получите фитил. Повторете с останалите части от тестото, след което две по две ги усучете на спирали. Разбира се, от тестото може да изплетете и плитки - според вашето желание и умения. 
В тавата от печката поставете хартия за печене, прехвърлете отгоре спиралите на разстояние, покрийте с прозрачно фолио и кърпа, след което оставете плитките да втасват на топло още един час. 
Загрейте фурната на 180 градуса. 
Разбийте жълтъка с една супена лъжица вода и с него намажете втасалите козунаци. Поръсете с филираните бадеми. 
Печете 30 - 40 минути до красив златисто-кафяв цвят. 
Охладете ги върху решетка, покрити с кърпа.

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft