Макаронен пай с патладжани по сицилиански

вход през zajenata.bg
За Жената
Рецепти за готвене
Паста
Макаронен пай с патладжани по сицилиански
Макаронен пай с патладжани по сицилиански
admin
Добавена от: admin
9544
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

3 патладжана
морска сол
2 с.л. масло
5 с.л. хлебни трохи
1 средна глава лук, нарязан на тънко
1 скилидка чесън, счукана
1 x 400 гр. консерва нарязани домати
400 гр. ригатони или пене ригате
60 гр. сирене пекорино или подобно, настъргано
 

Нарежете на тънко патладжана, поръсете със сол и оставете да се отцеди в гевгир за поне 2 часа. Изстискайте леко, за да махнете излишната влага.
Загрейте фурната на 180 градуса. Намазнете кръгла форма за торта (диаметър около 23 см.) с маслото; сложете вътре 2 с.л. хлебни трохи и разтърсете, за да полепнат добре по дъното и стените. Загрейте около 6 мм. зехтин в тигана и задушете резените патладжан на порции, докато леко се оцветят. Извадете ги и отцедете върху домакинска хартия. С около 3/4 от патладжаните покрийте основата и стените на формата. Уверете се, че няма незапълнени местенца между резените.
Загрейте 1 с.л. зехтин в тигана и запържете лука и чесъна на умерен огън, докато омекнат, но без да се оцветяват. Прибавете консервата домати и подправете със сол. Покрийте тигана с капак и оставете да къкри на бавен огън 10-тина минути. Докато се готвят, напълнете тенджера с вода и оставете да заври, подсолете и сварете вътре пастата с 3 минути по-малко, от посоченото на опаковката време (трябва да е ал-денте). Заделете малко от течността, в която са врели макароните, след това отцедете пастата.
С лъжица нанесете пласт от пастата върху патладжаните, след това покрийте с доматен сос, слой патладжани и слой настъргано сирене. Повторете с останалата паста, доматен сос и последен слой патладжани. Завършете с останалите хлебни трохи, за да оформите коричката. Изпечете в загрята фурна за 25 минути, докато хване златиста коричка. Оставете ястието в покой 10 минути, за да се стегне. Поставете чиния върху повърхността на ястието и притискайки здраво двата съда, обърнете пая, така че да се обърне върху чинията. Нарежете и поднесете!
 

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft