 
                
            
	110 гр. макарони (пене ригате), за предпочитане пълнозърнести
	600-700 гр. патладжани (необелени), нарязани на парчета около 2-2,5 см.
	2 червени пиперки (1 жълта и 1 оранжева) почистени от семето и нарязани на парчета около 2 см.
	5 с.л. зехтин
	морска сол и черен пипер
	½ глава червен лук, нарязан
	½ ч.л. червен пипер
	1 консерва от около 800 гр. червени домати 
	1½ с.л. смлян пресен майоран + още малко за гарниране
	1/3 чаша разполовени и почистени от костилката маслини Каламата
	2 с.л. отцедени каперси
	1½ чаша сухо бяло вино
	¼ чаша натрошено козе сирене
	смлян пресен майоран или босилек 
	Сложете решетката на най-долна позиция във фурната и загрейте на 200 градуса. Смесете нарязаните патладжан и чушки в голяма купа, добавете 3 с.л. от мазнината и объркайте, за да покрие зеленчуците. Поръсете със сол и пипер. Подредете зеленчуците на един пласт върху голяма тавичка със скара. Изпечете във фурната докато омекнат и започнат да покафеняват отдолу, като разбъркате след около 12 минути - общо около 25 минути печене. Извадете от фурната.
	Междувременно загрейте останалите 2 с.л. олио в съд на умерен огън. Добавете лука и червения пипер и задшуете, докато лукът започне да покафенява, като бъркате периодично - около 6 минути. Добавете доматите, заедно със сока, както и 1½ с.л. от майорана. С лъжица надробете доматите. Гответе на бавен огън, докато сосът се сгъсти и ароматите се смесят, разбърквайки често, за около 25 минути.
	Прибавете патладжаните и чушките, маслините и каперсите към соса. Объркайте и виното и оставете сместа да закъкри. Подправете на вукс със сол и пипер.
	Докато приготвяте соса, сварете макароните:
	Напълнете голяма тенджера с подсолена вода до 2/3 от обема й и оставете да заври. Сложете вътре макароните, разбъркайте добре и гответе, докато омекнат, но са все още ал денте - около 11 минути.
	Запазете 1/2 чаша от течността на макароните, след това ги отцедете. Сложете макароните в соса и разбъркайте, за да се покрият добре, като добавите и от водата на макароните, ако е необходимо да се разреди сосът. Прибавете натрошеното сирене и объркайте, колкото да почне да се размеква то. Разпределете пастата по порциите и поръсете с майоран/босилек. Поднесете ястието топло.  


 
                                
                             
                                 
                                 
                                 
                                
 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                








