Мамината носталгична точена баничка - стъпка по стъпка в снимки

вход през zajenata.bg
За Жената
Рецепти за готвене
Тестени изделия
Мамината носталгична точена баничка - стъпка по стъпка в снимки
Мамината носталгична точена баничка - стъпка по стъпка в снимки
admin
Добавена от: admin
20624
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

600 гр. брашно
300-350 мл хладка вода
1 чаена лъжичка сол
1 чаена лъжичка оцет (бял или червен) (или 2 супени лъжици бяло вино)
100 мл олио
200 гр. масло или маргарин
За плънката:
500 гр. спанак
400 гр. сирене
яйца

1.В купа пресейте брашното и го смесете със солта, олиото и оцета. Постепенно добавете водата и замесете тесто, което не залепва по ръцете и е гладко. Тестото разделете на две равни половини, увийте ги в пластмасово фолио и ги оставете в хладилник поне за половин час.
точена баница със спанак

2.Върху набрашнен плот с помощта на точилка разточете тънка кора с размер от около 50 см. Намажете кората с половината от разтопеното и охладено масло/маргарин (НЕ ТРЯБВА да бъде течен и топъл).
точена баница със спанак 1

3.Нарежете кората на 12 части, но така че средата да остане цяла. След това всяко парче се прихлупете към вътрешността (като на снимката) едно върху друго, като по възможност леко се разширяват с ръка.
точена баница със спанак 2

4.Получената топка се увива във фолио и се оставя в хладилник да "почине" най-малко 1 час (но може и по-дълго време, например 1 ден). По същия начин се процедира и с втората топка.
точена баница със спанак 3

5.Приготвя се плънката: в купа предварително бланшираният спанак се смесва с натрошеното на ръка сирене, добавят се яйцата и хубаво се хомогенизира цялата смес.
точена баница със спанак 4

6.От тестото се разточва кора с размер от около 50-60 см, навива се върху точилката и се прехвърля върху намазаната с масло тава. Кората трябва да е по-голяма от тавата и една малка част от нея трябва да се остави да виси извън тавата.
точена баница със спанак 5

7.Върху първата кора се поставя плънката, разпределя се по цялата повърхност и върху плънката се поставя втората разточена кора. И тя трябва да е по-голяма от тавата. Внимателно и равномерно се надипля, без да останат части от нея извън тавата.
точена баница със спанак 6

8.С висящата част на долната кора се оформя бордюр по краищата. Преди да се сложи за печене, горната кора с помощта на вилица се набожда на няколко места, за да остане баницата равна, т.е въздухът, който се образува при печенето на плънката, да излезe.
точена баница със спанак 6

9.Баницата се поставя в загрята на 220 градуса фурна и фурната веднага намалява 200 градуса. Пече се 20-30 минути, докато горната кора хубаво се зачерви.
точена баница със спанак 7 10.Изпечената баница с помощта на четка се маже с тънък слой разтопен маргарин, масло или олио, а може и мас, покрива се с кърпа и се оставя да се охлади.

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft