Млечен хляб

вход през zajenata.bg
Млечен хляб
admin
Добавена от: admin
15519
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

125 мл сок от ананас 
1 супена лъжица захар 
8 гр суха мая 
125 мл прясно мляко 
55 гр разтопено масло 
65 гр захар 
половин чаена лъжичка ванилия 
1 яйце 
450-525 гр брашно 
1 чаена лъжичка сол 
1 яйце за намазване на тестото


Загрейте сока и ​​добавете една супена лъжица захар и сухата мая, смесете всички съставки и оставете настрана, за да се надигне маята. 
В по-голяма купа пресейте брашното - започнете с 450 грама, т.к. може да не се наложи да използвате цялото брашно. Добавете сол и разбъркайте добре. 
Загрейте млякото, добавете разтопеното и леко охладено масло, захарта, яйцата, ванилията и разбъркайте всичко с вилица. Добавете сместа с маята, яйцето и млякото в брашното и с миксер омесете тесто. Можете да омесите тестото и на ръка. Месете около 5 - 8 минути.
Набрашнете работния плот, обърнете отгоре тестото и го премесете допълнително - ако е необходимо, добавете малко брашно. Омесеното тесто трябва да е меко и леко лепкаво.

Оформете тестото на топка, намажете с масло навсякъде, покрийте и оставете на топло място да втасва около час. 

Втасалото тесто омесете за кратко върху работния плот. Ако искате да приготвите малки кифлички, разделете тестото на 24 малки топки - разточете, намажете с малко разтопено масло, сложете плънка по желание - шоколад, сладко и пр. и завийте на кифлички. Ако ще оформяте цял хляб, може да разделите тестото на 3, да разточите всяка част на правоъгълник. Намажете правоъгълника със сладка плънка по желание - шоколад, конфитюр, орехи и пр. Завийте внимателно правоъгълниците на руло и след това оплетете от рулото плитка. Внимателно я прехвърлете в намазнена и набрашнена тавичка, като завиете на охлювче. 
Покрийте тавата с кифличките/хляба с прозрачно фолио и оставете тестото да втаса повторно. 

Включете фурната до 180 * С, за да се затопли. 

Втасалото тесто трябва да запълни тавата. Намажете го с разбитото яйце и печете около 20 - 25 минути, или докато повърхността стане приятно златисто-кафява. Вместо яйце, можете да намажете тестото с разтопено масло. 

Още топлия хляб намажете отново с разтопено масло и оставете да се охлади. Поръсете с пудра захар и сервирайте.
 

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft