Науката твърди, че ТЕЗИ 6 храни УВРЕЖДАТ мозъка и го ЗАБАВЯТ, без дори да го осъзнавате!

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравни Новини
Науката твърди, че ТЕЗИ 6 храни УВРЕЖДАТ мозъка и го ЗАБАВЯТ, без дори да го осъзнавате!
3320
Източник: За Жената
Снимков материал: Shutterstock
Науката твърди, че ТЕЗИ 6 храни УВРЕЖДАТ мозъка и го ЗАБАВЯТ, без дори да го осъзнавате!

Разкриваме кои храни не са полезни за здравето на мозъка ви.

Консумацията на силно преработени храни, алкохол и риба с живак може да повлияе негативно на способността ви да мислите. Макар че не е нужно напълно да избягвате тези неща, е добра идея да ги ограничите.

Вашият мозък е най-важният орган в тялото ви.

Той се състои от над 100 милиарда неврони (клетки, които помагат за обработката и предаването на информация от мозъка към останалата част от тялото).

Мозъкът играе ключова роля в почти всяка физическа, психологическа и емоционална телесна функция, като движение, усещане, учене, обработка на информация и памет, наред с други.

човешки мозък

Изследванията показват, че диетата може също да играе роля в управлението на риска от деменция.  Снимка: Hendra Su / Alamy / Alamy / Profimedia

Консумацията на определени храни може да помогне за подобряване на здравето на мозъка, докато други храни и съставки могат да имат отрицателно въздействие, пише порталът „ Heltline “.

Изследванията показват, че диетата може също да играе роля в управлението на риска от деменция.

Разберете по-долу кои храни и напитки може да се наложи да ограничите, за да защитите мозъка си.

1. Захарни напитки

газирано мозък
Някои проучвания върху животни и хора са установили, че високият прием на високофруктозен сироп с високо съдържание на фруктоза, особено от подсладени напитки, може да повлияе неблагоприятно на хипокампуса.  Снимка: Shutterstock

Захарните напитки включват напитки като: газирани напитки, спортни напитки, енергийни напитки и плодови сокове.

Високият прием на сладки напитки може да увеличи риска от диабет, сърдечни заболявания и кариес, както и да повлияе негативно на мозъка ви.

Например, малко проучване от 2023 г. установи, че участниците, които консумират най-много захар, са два пъти по-склонни да развият деменция, отколкото тези, които ядат най-малко.

Това може да се дължи на висок прием на прости захари като фруктоза и глюкоза. Основният компонент на много сладки напитки е царевичният сироп с високо съдържание на фруктоза (HFCS), който е 55 процента фруктоза и 45 процента глюкоза.

Някои проучвания върху животни и хора са установили, че високият прием на високофруктозен сироп с високо съдържание на фруктоза, особено от подсладени напитки, може да повлияе неблагоприятно на хипокампуса. Това е частта от мозъка, отговорна за ученето и паметта. С течение на времето това може да увеличи и риска от развитие на когнитивни състояния като деменция.

Някои алтернативи на сладките напитки могат да включват:

  • газирана вода
  • неподсладен чай
  • зеленчуков сок
  • неподсладени млечни продукти

2. Рафинирани въглехидрати

хлебни изделия

Установено е, че храните с висок ГИ и висок ГТ нарушават мозъчната функция.  Снимка: Shutterstock

Рафинираните въглехидрати включват захари и силно преработени зърнени храни, като например бяло брашно. Тези въглехидрати обикновено имат висок гликемичен индекс (ГИ), така че тялото ви ги усвоява бързо, което води до скок в нивата на кръвната захар и инсулина.

Когато се консумират в големи количества, тези храни често имат висок гликемичен товар (ГТ). Той се отнася до това колко дадена храна повишава кръвната захар, въз основа на размера на порцията.

Установено е, че храните с висок ГИ и висок ГТ нарушават мозъчната функция.

Например, някои изследвания показват, че дългосрочната консумация на рафинирани въглехидрати може да повлияе на хипокампуса и префронталния кортекс, които играят роля в паметта, ученето, вземането на решения и социалното поведение, наред с други неща.

Рафинираните въглехидрати могат също да повлияят на чревно-мозъчната ос и да причинят възпаление в тялото, включително в мозъка. Доказано е, че тези ефекти влияят на способността ви да мислите и увеличават риска от тревожност и депресия.

Често срещани примери за рафинирани въглехидрати включват:

  • сладкиши
  • торти
  • бял хляб, тортили и хлебчета/гевреци
  • бял ориз
  • зърнена закуска

Вместо това, помислете за консумация на пълнозърнести храни и храни с високо съдържание на фибри.

3. Храни, богати на трансмазнини

трансмазнини

Въпреки че трансмазнините се срещат естествено в животински продукти като месо и мляко, те не представляват сериозен проблем. Проблемът са индустриално произведените трансмазнини.  Снимка: Shutterstock

Трансмазнините са вид ненаситени мазнини, които могат да повлияят негативно на здравето на мозъка.

Въпреки че трансмазнините се срещат естествено в животински продукти като месо и мляко, те не представляват сериозен проблем. Проблемът са индустриално произведените трансмазнини, известни още като хидрогенирани растителни масла.

Изкуствените трансмазнини могат да бъдат намерени в:

  • маргарин
  • глазури
  • закуски
  • готови торти
  • опаковани бисквитки

Някои по-стари изследвания показват, че консумацията на по-големи количества трансмазнини може да повлияе негативно на паметта и запомнянето на думи при хора под 45 години. Трансмазнините могат също да увеличат възпалението, инсулина и холестерола, което може да повлияе на мозъка.

А какво ще кажете за наситените мазнини? Някои изследвания върху животни показват, че наситените мазнини могат да повлияят негативно на паметта, ученето и пространствената ориентация. Проучване от 2021 г. установи подобни резултати при мъже със затлъстяване след хранене с високо съдържание на наситени мазнини.

Важно е обаче да се отбележи, че не всички мазнини са лоши.

Помислете за консумация на храни, богати на омега-3 мастни киселини, които могат да помогнат за предпазване от когнитивен спад и болестта на Алцхаймер . Омега-3 мастните киселини увеличават секрецията на противовъзпалителни съединения в мозъка и могат да имат защитен ефект.

4. Високо преработена храна (ултра преработена)

снаксове
Тези храни обикновено са с високо съдържание на калории и ниско съдържание на други хранителни вещества.  Снимка: Shutterstock

Високо преработените храни обикновено са с високо съдържание на добавени захари, мазнини, натрий и други консерванти. Предлагат се много ултрапреработени храни, но някои често срещани включват:

  • чипс
  • сладкиши
  • деликатесно месо, хот-дог (кренвирш) и пилешки хапки
  • инстантни спагети
  • пуканки за микровълнова фурна
  • купени от магазина сосове
  • готови ястия
  • замразени пици

Някои проучвания са установили, че приемането на повече от 19,9% от общите дневни калории от ултрапреработени храни за период от 8 години увеличава риска от негативни ефекти върху изпълнителните функции и способността за мислене. Ако диетата ви е 2000 калории, това означава, че 400 или повече калории идват от ултрапреработени храни.

Въпреки че това може да изглежда много, тези храни обикновено са с високо съдържание на калории и ниско съдържание на други хранителни вещества. Калориите, мазнините и захарта могат да се натрупат много бързо. Например:

  • Една кутия (370 грама [г]) газирана напитка съдържа 155 калории
  • Една порция (22 чипса, 28 г) леко осолен картофен чипсов съдържа 149 калории

Ултрапреработените храни могат също да увеличат системното възпаление и да намалят размера на хипокампуса и общия обем на сивото вещество в мозъка, което е свързано с мисленето, паметта и емоциите.

И накрая, някои изследвания върху животни от 2017 г. показват, че ултрапреработените храни могат да повлияят и на кръвно-мозъчната бариера. Това е мембраната между мозъка и кръвоснабдяването на останалата част от тялото, която защитава мозъка, като предотвратява навлизането на определени вещества.

Консумацията на ултрапреработени храни от време на време няма да има дългосрочни ефекти върху мозъка ви. Но е най-добре да се храните с диета, която се състои предимно от питателни, непреработени храни.

5. Алкохол

прием алкохол

Като такъв, алкохолът може да има краткосрочни и дългосрочни ефекти върху мозъка, особено когато се консумира в големи количества с течение на времето.  Снимка: Иван Рябокон / Panthermedia / Profimedia

Когато се консумира умерено, алкохолът може да бъде приятно допълнение към хубавото ястие.

Въпреки това, пиенето на големи количества алкохол може да наруши невротрансмитерите в мозъка, които са химикали, които мозъкът използва за комуникация. Поради това алкохолът може да има краткосрочни и дългосрочни ефекти върху мозъка, особено когато се консумира в големи количества с течение на времето.

В краткосрочен план, твърде много алкохол може да доведе до увреждане на паметта или „загуба на памет“. През тези периоди се нарушава процес, известен като консолидация на паметта, който протича в хипокампуса.

Хроничната употреба на алкохол може да причини атрофия (свиване) на мозъка, структурни и функционални промени и увреждане на клетките.

Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC), умерената консумация се състои от:

  • 2 напитки или по-малко на ден за мъже
  • 1 напитка или по-малко на ден за жени

6. Риба, богата на живак

консерва риба

Повечето риби не са значителен източник на живак.  Снимка: Shutterstock

Живакът е тежък метален замърсител и неврологична отрова, която може да се съхранява в животинските тъкани за дълго време.

Най-често се среща при някои дългоживеещи хищни риби, които живеят в солена вода, включително:

  • акула
  • кралска скумрия
  • калтагрея
  • риба меч
  • риба тон

Поради тази причина основният източник на живак в човешката диета са морските дарове, особено дивите сортове.

След като човек погълне живак, той се разпространява в цялото тяло и може да проникне през кръвно-мозъчната бариера. При бременни жени той се концентрира и в плацентата и плода.

След това живакът може да наруши централната нервна система и невротрансмитерите и да стимулира невротоксините, което може да доведе до увреждане на мозъка.

Важно е обаче да се отбележи, че когато се консумира в малки количества, живакът се абсорбира най-вече в храносмилателната система и не достига до мозъка.

При развиващите се фетуси и малки деца живакът може да наруши развитието на мозъка и да разруши клетъчните компоненти, което може да доведе до забавяне и дефицити в развитието.

Повечето риби не са значителен източник на живак. Всъщност рибата е висококачествен протеин и съдържа много важни хранителни вещества, като омега-3 мастни киселини, витамин B12, цинк, желязо и магнезий.

Някои риби, които трябва да се имат предвид, в това число:

  • сьомга
  • аншоа
  • сардини
  • Тихоокеански стриди
  • пъстърва
  • тилапия
  • скариди
  • сом
  • рак
  • писия
Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft