½ ч. ч. царевичен грис
	½ ч. ч. пшенично брашно
	200 г рикота или фина извара
	50 г пармезан, настърган
	1 ч. ч. пасирана печена тиква или пасирани сварени моркови
	1 яйце
	1 ч. л. нарязана прясна салвия или сушена
	сол и пипер на вкус
	за соса:
	100 г горгонзола или друго меко синьо сирене
	100 мл сметана
	100 мл прясно мляко
	Замесва се меко тесто от гриса, брашното, рикотата, пармезана, тиквата, яйцето и салвията. Не се бъркат прекалено дълго.
	С лъжичка се взема от тестото, овалва се в брашно и се оформят сферични или по-издължени ньоки, които се прекарват по най-грапавата страна на кухненско ренде, за да се надупчи повърхността им.
	Кипват се 2 л вода с 1 ч. л. сол. Ньоките се пускат във врящата вода да къкрят, докато изплуват. Изваждат се с решетеста лъжица.
	Сгорещяват се млякото и сметаната. Слага се натрошеното сирене и се разбърква, докато се разтопи.
	Ньоките се сервират със соса и с листенца салвия.

                                
                            
                                
                                
                                
                                
                                                
                                                
                                                
                                                
                                                
                                                








