Киселото зеле – вкусна суперхрана, но не за всеки
Киселото зеле е популярна и обичана храна, богата на витамини, минерали и пробиотици. То подобрява храносмилането, подсилва имунната система и действа като естествен антиоксидант.
Кой може да яде кисело зеле?
Хората със здрав стомах и нормално функционираща храносмилателна система могат да се възползват напълно от предимствата на киселото зеле. То е чудесно за:
-
Подсилване на имунитета през зимата;
-
Подобряване на чревната флора и храносмилането;
-
Поддържане на здравословен метаболизъм и нормално тегло.
Кой трябва да внимава или да избягва киселото зеле?
Има обаче групи хора, за които киселото зеле може да бъде рисково:
-
При язви и гастрит: Високата киселинност може да раздразни стомаха и да провокира болка;
-
При камъни в жлъчката: Ферментиралите храни могат да предизвикат дискомфорт;
-
При високо кръвно налягане: Солта в киселото зеле може да увеличи водната задръжка и да повиши кръвното;
-
При проблеми с бъбреците: Прекомерният прием на солени храни се отразява на работата на бъбреците.
Съвети за безопасна консумация
-
Хапвайте кисело зеле умерено, особено ако имате чувствителен стомах;
-
Изплаквайте част от солта, ако имате ограничения;
-
Комбинирайте го с други храни, за да намалите киселинността;
-
При съмнение за здравословни проблеми се консултирайте с лекар.
Киселото зеле може да бъде истинска суперхрана, ако се консумира правилно и в подходящи количества. Знаете ли вече дали сте от хората, които могат да се насладят на неговите ползи, или трябва да внимавате?














