Онколог: Иска ми се жените над 50 години да избягват тази храна - тя е бомба със закъснител!

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравни Новини
Онколог: Иска ми се жените над 50 години да избягват тази храна - тя е бомба със закъснител!
362
Източник: За Жената
Снимков материал: YouTube
Онколог: Иска ми се жените над 50 години да избягват тази храна - тя е бомба със закъснител!

Рискът от рак на гърдата се увеличава с възрастта, а статистиката показва, че една на всеки осем жени ще развие заболяването през живота си. Въпреки че генетиката играе голяма роля, лекарите подчертават, че има рискови фактори, на които можем да повлияем – и диетата е един от най-важните.

Диетата е един от малкото рискови фактори, върху които наистина имаме контрол“, казва д-р Прити Субедар, онкологичен хирург, пред Parade.

Според нея, диетата влияе не само върху риска от рак, но и върху появата на диабет тип 2 и сърдечно-съдови заболявания.

Докато някои храни защитават здравето, други могат сериозно да го увредят — ето защо д-р Субедар съветва жените над 50 години да намалят приема си на храни, които увеличават риска от рак на гърдата, съобщава „Index.hr“.

д-р Субедар

Снимка: YouTube

Тя препоръчва ограничаване на храни с висок гликемичен индекс, като бял хляб, бял ориз, печени изделия, подсладени зърнени храни и газирани напитки.

„Храните с висок гликемичен индекс бързо повишават нивата на кръвната захар, което предизвиква рязко освобождаване на инсулин“, обяснява лекарят.

бял хляб с масло

Снимка: pixabay

От друга страна, храните с нисък гликемичен индекс освобождават захарта по-бавно, поддържайки стабилни нива на инсулин. Този баланс, добавя тя, предотвратява създаването на условия за растеж на анормални клетки и възпаление, което може да увеличи риска от развитие на рак.

„Храните с висок гликемичен индекс стимулират секрецията на инсулин и растежния фактор IGF-1, което може да причини неконтролиран растеж на анормални клетки“, подчертава д-р Субедар.

Тя също така предупреждава, че тази диета води до наддаване на тегло, което от своя страна повишава нивата на естроген - хормон, който директно увеличава риска от рак на гърдата.

Въпреки това, тя добавя:

„Тъй като връзката е косвена, човек не бива обсесивно да избягва всяка храна с висок гликемичен индекс. Важно е само те да не са част от ежедневната диета.“

Като по-здравословни алтернативи, д-р Субедар препоръчва зелени листни зеленчуци, пълнозърнести храни, бобови растения и плодове.

Вместо картофи, тя препоръчва пюре от карфиол, а белият ориз може да се замени с киноа или кафяв ориз.

„Средиземноморската диета е най-добрият пример за план, който ограничава храните с висок гликемичен индекс и насърчава приема на такива с нисък“, добавя хирургът.

В допълнение към диетата, тя препоръчва също поддържане на здравословно телесно тегло, редовна физическа активност и умерен прием на алкохол - три ключови навика, които, заедно с правилното хранене, могат значително да намалят риска от рак на гърдата.

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft