Пай със сладки картофи

вход през zajenata.bg
За Жената
Рецепти за готвене
Десерти
Пай със сладки картофи
Пай със сладки картофи
admin
Добавена от: admin
20881
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

За платката:
200 г брашно
100 г маргарин
1 непълна ч.л. амонячна сода
1 щипка сол
2-2 1/2 с.л. студена вода

За плънката:
600 г сладки картофи (батати
1 настъргана ябълка
1 ч.ч. кафява захар (или 2/3 ч.ч. бяла +1 с.л. мед)
1 яйце, разбито
2 с.л. сухо мляко
2 с.л. царевично нишесте 
1 с.л. масло
1 пак. ванилия
1/2 ч.л. канела

500 гр. сладолед по желание - за поднасяне 

Всички съставки за тестото се смесват бързо и готовото тесто се слага в хладилника за 1 час (покрито).
През това време се приготва плънката.
Картофите се обелват и настъргват на едро ренде. Задушават се на слаб огън с маслото и 2-3 с.л. вода. След като омекнат добре, се свалят от огъня и се добавят останалите продукти. За да стане хомогенна сместа се пасира.
Тестото се разточва на тънка кора и се слага в суха кръгла тава (25-30 см), като се оформят и бордюрчета, високи 3-4 см. Кората се набожда с вилица, за да не стане на мехурчета при печенето и. Пече се на 200-220 градуса до златисто оцветяване.
След като вече е готова платката (става много бързо), върху нея се изсипва плънката и се допича за още 6-7 мин. Може да се наръси отгоре с 2 с.л. кафява захар за получаване на лека коричка. Фурната се изключва и тавата се изважда след още 5 мин.
Паят се сервира добре изстуден, в комбинация с топка сладолед или разбита сметана.  

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft