Петминутен Кекс с карамел и орехи - влудяващо вкусен, а е толкова лесен!

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Петминутен Кекс с карамел и орехи - влудяващо вкусен, а е толкова лесен!
Петминутен Кекс с карамел и орехи - влудяващо вкусен, а е толкова лесен!
2213
Петминутен Кекс с карамел и орехи - влудяващо вкусен, а е толкова лесен!
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Готови ли сте за нов вкус, който ще ви изненада приятно? Предлагаме ви тази лесна и бърза рецепта за домашен кекс с карамел , която в момента е топ-популярна в социалните мрежи и кулинарните форуми. Можете да приготвите кекса и за празнични поводи, но и за всеки ден...

Ето какво ви трябва за този Петминутен Кекс с карамел :

Петминутен кекс с карамел

Продукти (измерени с чаша 240 мл):

  • 130 г масло, омекотено на стайна температура
  • 130 г захар
  • 3 яйца
  • 180 г универсално брашно
  • 1 ч. л. бакпулвер
  • 1/2 ч. л. карамелена есенция (по избор)
  • 100 г шоколадови парченца
  • 1 шепа карамелени парченца/нарязани бонбони Лакта или подобни

За топинг-глазурата:

  • 75 бр карамел и малко смлени орехи/фъстъци

Ако правите сами карамеления топинг:

  • 50 г захар
  • 10 г масло
  • 40 мл сладкарска сметана

*измервайте продуктите с чаша 240 мл,
**печете 50-55 минути на 170 градуса във форма 21х11х6 см.

Приготвяне:

1. Маслото се разбива със захарта на крем, след което се добавят едно по едно яйцата. Разбивайте с миксера за 20 секунди след всяко добавяне на яйце.

масло с яйце

маслено тесто

2. Когато сместа стане гладка, добавете пресятото през сито брашно, бакпулвера и есенцията с вкус на карамел, след което разбийте с миксера за около 20 секунди на най-ниската скорост.

маслено тесто с карамел

3. Добавете карамел и шоколадови капки, след което разбъркайте с шпатула.

4. Изсипете сместа в застлана с хартия за печене форма (21х11х6 см) и сложете в загрята на 170 градуса фурна да се пече 50-55 минути.

тесто в кекс форма

5. Оставете изпечения кекс да се охлади.

6. Отгоре се залива с карамелена глазура и по желание се поръсва със смлени ядки. Карамеления сироп можете да закупите готов или да си направите сами:

изпечен кекс

За 200 г карамел: разтопете в тиган захарта (150 г) до карамелен цвят, добавете маслото (30 г) и разбъркайте до пълното му разтопяване.

След това се налива течната сметана (80 мл) и се разбърква, докато всичко се разтопи и обедини. След това охладете.

кекс карамелен топинг

Да ви е сладко!

кекс с карамел

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft