 
                
            
	5 големи, добре узрели домата
	2 големи патладжана или 4 по-малки
	2 големи, червени чушки
	8 тиквички
	2 големи глави бял лук, обелен
	½ ч.чаша (125 ml) качествен зехтин (екстра върджин)
	морска сол
	прясно смлян черен пипер
	6 големи скилидки чесън, небелен
	5 ч.чаши (1.25 l) вода плюс още малко за разреждане
	За босилековата майонеза:
	2 големи жълтъка, на стайна температура
	сол
	200 мл. слънчогледово олио
	100 мл. зехтин
	1 ч.чаша пресни листенца босилек
	1 t (5 ml) морска сол
	сока от 1 голям лимон
	прясно смлян черен пипер
	Загрейте фурната на 200ºC. С много остър нож отстранете двата края на доматите, патладжаните, чушките, тиквичките и лука и ги нарежете на тънки резени (5 mm). Прехвърлете зеленчуците в дълбок тиган или огнеупорен керамичен съд. Излейте зехтина върху зеленчуците, подправете щедро със сол и пипер и с ръце ги разбъркайте добре. Заровете необелените скилидки чесън дълбоко в купчината зеленчуци.
	Сложете съда непокрит във фурната и печете за около 25-30 минути, или докато зеленчуците започнат да придобиват златисто-кафяв цвят. покрийте съда с алуминиево фолио (или капак) и печете за още 20-30 минути до омекване. Отстранете съда от фурната. Извадете целите скилидки чесън и ги сложете настрана. Налейте водата (1,5 л.) в съда, сложете ново фолио и печете на същата температура още 15 минути. Отстранете съда от фурната и сложете настрана да се охлади
	За майонезата: Сложете жълтъците в малка купа и добавете солта. Смесете олиото и зехтина в малка кана. С миксер или пасатор разбийте жълтъците и солта за около минута, след което започнете да добавяте мазнината капка по капка в жълтъците. Продължавайте разбиването на висока скорост и след няколко минути сместа ще почне да се уплътнява. Може да не се наложи да използвате цялата мазнина.
	Нарежете на едро босилека и го сложете в хаванче, заедно със солта. Счукайте ги, докато сместа заприлича на паста. Изгребете босилета и го прехвърлете в малка купа. Вземете 3 от заделените скилидки чесън и изстискайте сърцевината им в босилековата смес. Добавете лимоновия сок и разбъркайте добре. След това добавете тази смес в майонезата, подправете на вкус със сол и пипер и оставете в хладилник.
	Прехвърлете зеленчуковата смес в голяма купа и пюрирайте до гладка смес. Ако ви се стори прекалено гъсто, добавете малко вряла вода. Добавете сърцевината на останалите скилидки чесън в сместа, подправете със сол и пипер на вкус и пасирайте за още минута. Върнете супата на котлона и загрейте.
	Поднесете супата гореща, украсена с лъжица или розичка от босилекова майонеза. 


 
                                
                             
                                 
                                 
                                 
                                
 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                








