 
                
            
	2 едри патладжана (около 1 кг)
	1 глава кромид лук
	3-4 с. л. олио 
	1 домат 
	1/2 ч. л. червен пипер
	10-20 мл червено вино
	1/2 - 1 ч. л. чубрица 
	сол на вкус
	2-3 кренвирша 
	сух хляб за поръсване  
	Патладжаните се почистват, издълбават се и заедно с вътрешността се посоляват. Поставят се в подходящ съд с кората нагоре. Оставят се да престоят 15-20 минути, за да се отдели горчивият им сос. Изплакват се и месестата им част се нарязва на кубчета. Дъното на патладжанените лодчици се изрязва, за да са стабилни.
	Лукът се нарязва на едро. Заедно с накълцания патладжан се запържва на силен огън в предварително загрятото олио. Когато леко се зачервят, се добавя нарязаният наситно домат. Пържат се още 2 минути и се подправят с червения пипер. Налива се червеното вино, поръсва се с чубрицата и солта. Оставя се на огъня, докато се изпари виното.
	В оформените от патладжаните лодчици се поставят плътно парчета кренвирш, отгоре се разпределят пържените зеленчуци.
	Патладжаните се нареждат в тефлонова тава и се поръсват с натрошен сух хляб. Налива се вода, така че да достигне 2 пръста от височината на тавата. Покрива се с алуминиево фолио. Пече се 30-40 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна, като към края фолиото се отстранява и ястието се оставя да се запече. 


 
                                
                             
                                 
                                 
                                 
                                
 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                








