 
                
            
	за кюфтенцата:
	500 г агнешка кайма
	1⅓ ч. ч. булгур
	1 люта чушка, нарязана на ситно, без семките
	1 глава лук, нарязан на ситно
	сол на вкус
	черен пипер на вкус
	за плънката:
	1 глава лук, нарязан на ситно
	5 ч. л. ядки от пиния или нарязани бадеми
	2 с. л. зехтин
	1 ч. л. бахар
	1 с. л. нарязан пресен магданоз
	олио за пържене
	кисело мляко за гарниране
	Булгурът се накисва за 30 мин. в гореща вода и се отцежда добре. В кухненския робот се слагат да се смелят заедно булгурът, лукът, лютата чушка и половината от месото. Сместа се подправя със сол и черен пипер на вкус.
	Приготвя се плънката, като зехтинът се сгорещява и в него се запържват лукът и ядките. След 3-4 мин. се слагат другата половина от месото и бахарът, като се разбърква внимателно с дървена лъжица, за да не стане на големи топки. Когато месото е готово, се прибавя магданозът.
	Сместа с булгура се оформя на питка и се разделя на 12 парчета. Всяко парче се сплесква с влажни ръце и се пълни с месната плънка. Оформят се яйцевидни кюфтенца.
	Готовите киббета се пържат в съд, в който има поне 5 см олио около 5 мин. Отцеждат се върху кухненска хартия и се сервират с авокадо, нарязано на резенчета и подправено с лимонов сок, черен пипер и чесън и кисело мляко с чесън.


 
                                
                             
                                 
                                 
                                 
                                
 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                








