Видове и лечение на запек

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Здравни съвети
С какво да се храним при запек
642937

С какво да се храним при запек

При запек, храната трябва да бъде богата на витамини, минерални, фибри, целуоза. Продуктите се съчетават в зависимост от вида на констипацията.
Атоничен запек – приемат се храни богати на целулоза и бластни вещества (плодове и зеленчуци), груба целулоза, ферментирали въглехидрати.
Мляко, млечни продукти: разрешени са всички видове, включително и сладолед, в по-умерени количества. В минимално количество – кашкавал.
Месо, птици, риба и яйца: разрешени са всички видове.
Хляб, зърнени храни, хлебни и тестени изделия: разрешени са пълнозърнест, ръжен, типов и хляб.
Захар и захарни изделия: разрешени- захар, мед, конфитюр, мармалад, сладко, сорбит.
Мазнини: разрешени са слънчогледово масло, зехтин, свинска мас, майонеза.
Зеленчуци и варива: разрешени- моркови, домати, пиперки, картофи, краставици, зелена салата, ряпа, червено цвекло, целина, зелен фасул, грах, грах, тиквички, спанак, лапад, зеле (прясно и кисело), карфиол, патладжани, репички, гъби, лук, туршии, зрял фасул, леща, грах, соя.
Плодове: разрешени са грозде, круши, кайсии, сини сливи, череши, малини, пъпеши, фурми, смокини, къпини, грейпфрут, стафиди, портокали, мандарини, ябълки, ягоди, праскови, ядки: орехи, бадеми, фъстъци.
Да не се приемат: ориз, сухар, препечен хляб, шоколад, мушмули, лимони, боровинки, вишни, дренки, нар.
Технология на приготвяне на храната: варене, печене на скара, задушаване, пържене не се препоръчва.
Спастичен запек – добре е да се приема храна без груба целулоза и дразнещи вещества.
Мляко и млечни продукти: разрешени са всички видове, включително и сладолед. В ограничено количество – саламуреното сирене и кашкавал.
Забранени- пикантни сирена с подправки.
Месо, яйца, птици, риба: разрешени са всички видове месо, птици и риба, както и субпродукти – яйца, шунка, пресен салам, кренвирши.
Забранени са: солени, пикантни месни и рибни консерви, пастърма, саздърма, сухи салами и пушени меса.
Хляб, зърнени храни, тестени изделия: разрешени са пълнозърнест, ръжен, типов и хляб, бисквити, кифли, многолистно тесто.
Забранени са: ориз, сухар, препечен хляб.
Захар и захарни изделия: разрешени са захар, мед, конфитюр, мармалад, сладко.
Забранени са: шоколад и шоколадови изделия.
Мазнини: разрешени са сметана, слънчогледово масло, зехтин, свинска мас, майонеза.
Зеленчуци и варива: разрешени са картофи, домати, моркови, чушки, обелени краставици, зелена салата, маруля, цвекло, целина, тиквички, зелен фасул, грах, грах, спанак, зеле, зрял фасул, леща, грах, соя.
Забранени са: лук, репички, ряпа, патладжани.
Плодове: разрешени са (сурови) обелени ябълки, пъпеш, диня, портокали, мандарини, грейпфрут.
Сокове, пюрета и компот от: круши, кайсии, праскови, череши, малини, ягоди, къпини, сини сливи.
Забранени са: мушмули, нар, лимони, боровинки, вишни, дренки.
Подправки: разрешени са магданоз, чубрица, ким, доматено пюре, сладък червен пипер, канела, ванилия.
Забранени са: лют червен пипер и лютиви пиперки, хрян, пикантни подправки.
Напитки: разрешени са чайове, газирани напитки, ферментирали течности – боза, айран, бира.
Забранени са: силен черен чай, какао.
Технология на приготвяне на храната: най-добре храната да се приготвя чрез варене, печене на скара, задушаване. Да не се приемат панирани и пържени храни, както и запържването на храните. Да се консумират леко топли храни, от 4 до 5 пъти на ден. Един път седмично да се включват в менюто плодово-зеленчулови дни. Препоръчват се картофени дни, съчетани с мляко и зеленчуци с по-фина целулоза. 

1 2 3 4 5 6 7 8
9
Още от "Здравни съвети"
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft