 
                
            За тестото: 
500 гр. брашно 
50 гр. пудра захар 
150 гр. масло 
4 яйца 
щипка сол 
малко настъргана лимонова кора 
20-25 гр. мая 
топло прясно мляко, колкото е необходимо
За плънката: 
100 гр. захаросани портокалови корички  
100 гр. сушени червени боровинки 
100 гр. стафиди
по желание - няколко шепи едро нарязани орехи 
150 гр. конфитюр от кайсии 
3 с.л. ром 
яйце за намазване 
конфитюр от кайсии за намазване 
сокът на един лимон  
пудра захар 
 
По този начин, мека, лепкава, сочно, мазнини, пухкави и вкусни, че е трудно да upreš дори едно парче.
Пресейте брашното и пудрата захар. Разтворете маята в малко хладко мляко и щом шупне, я добавете към брашното заедно с хладкото разтопено масло, яйцата, солта и лимонената кора. Добавете още топло мляко и месете старателно, докато се получи тесто, което е копринено меко и нелепнещо. При нужда добавете още мляко. Покрийте тестото и го оставете да втасва на топло място в продължение на половин час, след което го разделете на три равни части и ги оставете да втасват още половин час. 
Загрейте фурната на 180 градуса. Всички сушени плодове смесете с 50 гр. конфитюр и лъжиците ром. Разточете тестото на три овални кори. Върху всяка кора сложете различна плънка - сушени плодове, орехи, конфитюр. Оформете три рула, сплетете ги на плитка и прехвърлете в покрита с хартия за печене тава. Оставете козунака да втаса отново.

Щом се надигне хубаво, намажете го с разбитото яйце и печете в продължение на един час в загрята фурна. Щом леко се охлади, намажете го с помощта на четка с конфитюра от кайсии. Разбъркайте лимоновия сок и пудрата захар на гъста кашеста смес на водна баня. Намажете великденската плитка равномерно със сместа.

 


 
                                
                             
                                 
                                 
                                 
                                
 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                








