Сладка Йорданова пита - само за заслужили именици

вход през zajenata.bg
За Жената
Рецепти за готвене
Тестени изделия
Сладка Йорданова пита - само за заслужили именици
Сладка Йорданова пита - само за заслужили именици
admin
Добавена от: admin
23774
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

300 мл прясно мляко
100 мл вода
150 мл олио
2 чаени лъжички сол
2 супени лъжици захар
2 яйца
1 кубче мая или 2 пакетчета суха мая
800 гр. брашно
50 гр. масло или маргарин за намазване
2-3 супени лъжици мармалад от кайсии за намазване

Прясното мляко и водата се поставят на огъня, за да се затоплят леко. Добавят се 2-3 супени лъжици брашно и маята, и сместа се оставя настрана, за да се активира маята. 
Брашното се пресява и в средата му се оформя кладенче. Вътре се поставят шупналата мая, яйцата (може 1 яйце и 1 белтък, а жълтъка да се остави за намазване) и останалите продукти (без маслото и мармалада). Замесва се меко тесто и се оставя да втасва, докато удвои размера си. 
Тестото се разделя на три части - една по-голяма за среда и две по-малки за цветята. 
По-дълбока тава се покрива с хартия за печене и в средата й се поставя по-голямата част от тестото, оформена на топка, като се разплесква леко. 
Другите две части от тестото се разточват на кори с диаметър около 30 см. Едната се намазва с масло и се покрива с другата. 
Така приготвената дебела кора се разрязва на осем равни части през средата - както се реже за кифлички. 
След това всяко триъгълниче се прерязва в средата и върха му се прекарва през разреза, а страните се обръщат навътре. 
Така оформените осем части се подреждат около тестото в средата на тавата и питата се оставя отново леко да втаса. По желание питката се маже с разбит жълтък.
Пече се в загрява фурната на 220 градуса и когато се зачерви отгоре, може да се покрие с алуминиево фолио, след което да се допече още 30-тина минути на 180 градуса (да не остане сурова вътре ). 
След като се изпече, погачата още гореща се маже с помощта на четка с мармалад, и се оставя да изстине.
 

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft